BVOP: elfogták a Nagyfáról megszökött rabot

Budapest – Elfogták azt a rabot szerdán, aki Nagyfáról – mezőgazdasági munkavégzés közben – szökött meg szeptember 20-án – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csütörtökön az MTI-vel.

Tudatták, hogy szeptember 20-án egy másik szökött rabot is sikerült elfogni, aki még szeptember 12-én Győrből tűnt el.

A BVOP szerint nem éri meg megszökni, hiszen általában a rövid időn belül elfogják a rabokat, akik ezzel plusz börtönéveket kockáztatnak.

Felidézték, az egyik idén megszökött rabnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, amikor távozott, ő végül egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Egy másik elítélt, akinek 3 év volt hátra korábbi jogerős büntetéséből, a fogolyszökés miatt 2 év 6 hónap újabb börtönbüntetést kapott.

A BVOP szerint az elmúlt időszak szökéseinek hátterében az áll, hogy egyre több – börtönön kívüli – külső helyen végeznek munkát az elítéltek.

A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat napi szinten külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében.
Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik szabadságvesztés büntetésüket – tették hozzá.

A korábbi években történt esetek vizsgálatakor bebizonyosodott, hogy az elkövető fogvatartottak mindig valamilyen személyes körülményben, családi állapotban beállt negatív változás miatt hozták meg döntésüket, amellyel újabb szabadságvesztés kiszabását kockáztatják a fogolyszökés miatt.

Összesítésük szerint az elmúlt öt évben tizenhárman szöktek meg, ami nagyon alacsony szám a 18 ezer fős fogvatartotti létszámhoz viszonyítva.

– MTI –