Búzaszemek a gyermekekért

Hajdúdorogról is érkezett búzafelajánlás
Hajdúdorogról is érkezett búzafelajánlás - © Fotó: Miska Andrea
Hajdú-Bihar – A kezdeményezés jól jelképezi a nemzet összetartozását, valamint szolidaritását.

Immár ötödik alkalommal szerveződik meg az a program, amelynek keretében az ország összes megyéjéből, megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről (Sepsiszentgyörgytől Lendváig, Pozsonytól Zentáig) felajánlott búzát összegyűjtik, egy ünnepélyes összeöntést követően megőrlik, és az őrlés fázisa után lisztet készítenek belőle.

Az így létrejött „összmagyar lisztből” (egy vajdasági kis magyar település, Székelykeve vendégkovászával, és a Parajdról kapott sóval), készül el a „magyarok kenyere”, vagyis a városok ünnepségeire szánt augusztus 20-ai nagykenyerek.

Szent István napjára

– Nagy büszkeségünk, hogy az idei évben immáron negyedik alkalommal a programból adhatjuk az augusztus 20-ai Szent Jobb Körmenet nagy, 5 kilogrammos kenyerét. A 2015. év újdonsága, hogy a pécsi ünnepség megszentelésre kerülő nagykenyerein túl az ország megyei jogú városainak augusztus 20-ai ünnepségére is mi biztosítjuk a kenyereket, valamint néhány városban az adománygyűjtésre szánt kis cipókat is. Az országos búzagyűjtő napra augusztus 9-én Szarvason, az összeöntés ünnepére augusztus 16-án Mohácson kerül sor – nyilatkozta dr. Korinek László egyetemi tanár, akadémikus, a mozgalom elindítója.

Határon túl

Ahogyan a búzaadomány gyűjtése sem áll meg az országhatároknál, hanem körbeöleli Magyarországot, így a jótékony vonulat sem áll meg a határon belül. A nemzeti összefogásunk által összegyűjtött búzából készült nagy mennyiségű lisztet úgy, ahogyan a korábbi években is, a dévai Szent Ferenc Alapítván erdélyi árva gyermekeinek, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon gyermekeinek, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület rászorultjainak szánják. Emellett terv, hogy minden magyarországi megye egy-egy karitatív szervezete is részesülhessen az összmagyar adományból.

A program a Nemzeti Agrárgazadasági Kamara (NAK) partnerségében valósul meg. A NAK országos hálózata az ország mind a 19 megyéjében, megyénként több gyűjtőpontot bocsát a gyűjtés rendelkezésére. Búza felajánlásokat várunk minden olyan termelőtől, cégtől, szövetkezettől, vagy magánszemélytől, továbbá várostól, kisebb településtől, akik a programban részt kívánnak venni.

Megyénkben Debrecenben, Püspökladányban és Tégláson van gyűjtőpont, de a hónap első napján a hajdúböszörményi cséplési bemutató rendezvényén is érkeztek felajánlások. Akkor Szabó Sándor, a NAK megyei elnöke elmondta, hogy a tavaly összegyűjtött 160 mázsa búzával országosan a 4. helyet foglalták el a megyék sorában. A böszörményi cséplési bemutató végére már 100 mázsánál, augusztus 7-én pedig 140 mázsánál jártak – mondta.

HBN​