Busztűz a Sámsonin, árokba csúszott Seat a 33-ason

Busztűz a Sámsonin, árokba csúszott Seat a 33-ason
© Fotó: katasztrófavédelem
Hajdú-Bihar – A hétvégén komoly feladatot jelentett Hajdú-Bihar megye tűzoltóinak az avartüzekből eredő káresetek felszámolása. Ügyeleti összefoglaló.

Összesen huszonkilenc alkalommal vonultak ki avartűzhöz a tűzoltók a hétvégén, amelyek között volt olyan, ami csupán néhány négyzetmétert érintett, de olyan is, ahol öt hektár területen kapott lángra az aljnövényzet. Több esetben a tűz lakóházakat is veszélyeztetett, személyi sérülés azonban egyszer sem történt.

Az elmúlt hétvégén három alkalommal hívták a tűzoltókat kerti égetéshez, noha tűzgyújtási tilalom van érvényben a megyében. A debreceni hivatásos tűzoltók Bocskaikertbe és Sárándra vonultak ki, a hajdúböszörményi tűzoltók pedig Hajdúböszörményben avatkoztak be egyszer. Mindhárom esetnél, eleget téve a tűzoltói felszólításnak, a felelősök eloltották a tüzet.

at2

Fotó: katasztrófavédelem

Lakásba való behatoláshoz kérték a debreceni hivatásos tűzoltók segítségét pénteken reggel Debrecenben, a Hortobágy utcán. A tűzoltók dugólétrával, ablakon keresztül jutottak be az épületbe, majd a mentőszolgálat szakembereit is beengedték. A lakásban egy személyt találtak, akiről a mentősök megállapították, hogy elhunyt.

Pénteken reggel árokba csúszott egy személygépkocsi a 33. számú főút nyolcvanegyedik és nyolcvankettedik kilométere között. A balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, és segédkeztek egy sérült kiemelésében, akit a mentősök kórházba szállítottak.

hb65

Fotó: katasztrófavédelem

Négy személyautó ütközött össze pénteken délután Berettyóújfaluban, a Bocskai utcán. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket. Az egyik gépkocsiból olaj folyt az úttestre, amit a helyi önkormányzat szakemberei itattak fel. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Elkorhadt fa veszélyeztetett épületeket pénteken délután Hajdúszoboszlón, az Ádám dűlőn. A hajdúszoboszlói tűzoltók tolólétra segítségével, motoros láncfűrésszel távolították el a veszélyes növényrészeket.

Egy busz motortere gyulladt ki pénteken délután Debrecenben, a Sámsoni úton. A helyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Nagy mennyiségű megrekedt belvízhez riasztották a berettyóújfalui tűzoltókat Berettyóújfaluba, a Kossuth utcára szombaton délelőtt. A tűzoltók egy szivattyúval távolították el a vizet.

Szombaton délelőtt húsfüstölő kapott lángra Létavértesen, a Sziget utcában, amelyről a tűz egy melléképületre is továbbterjedt. A lakók eloltották a tüzet a létavértesi önkormányzati tűzoltók kiérkezésére, akik egy vízsugárral végezték el az utómunkálatokat.

Teljes terjedelmében égett egy melléképület szombaton délután Hajdúböszörményben, az Arad és a Damjanich utcák kereszteződésében. A hajdúböszörményi és a debreceni hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A beavatkozás teljes útlezárás mellett zajlott, személyi sérülés nem történt.

Szombaton délután kigyulladt egy Jerikó utcai társasház második emeleti lakásának erkélye Debrecenben. A debreceni hivatásos tűzoltók egy vízsugárral vették fel a küzdelmet a lángokkal, majd átvizsgálták a környező lakásokat is, a tűz nem terjedt tovább. A nagymennyiségű füst miatt át kellett szellőztetni az épületet. A beavatkozást a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányította, személyi sérülés nem történt.

Vasárnap este eldugult kéményhez riasztották a megyeszékhely tűzoltóit Debrecenbe, egy Lépesméz utcai lakóházhoz. A tűzoltók eltávolították a beizzott parazsat, megszüntették a dugulást és átszellőztették a házat. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

– Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –