Helyi közélet

2014.10.07. 09:06

Jogszerűen masíroztak-e?

Debrecen - 13 vádlottja van a Magyar Gárda tagjait érintő pernek, melyet ma tárgyal a Debreceni Törvényszék.

Debrecen - 13 vádlottja van a Magyar Gárda tagjait érintő pernek, melyet ma tárgyal a Debreceni Törvényszék.

2013. január 22-én első fokon a Debreceni Járásbíróság - bűncselekmény hiányában - felmentette D. Barnabást és társait az egyesülési joggal visszaélés vétsége alól.

A Fővárosi bíróság 2008 decemberében feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az ítélet 2009 júliusában emelkedett jogerőre. Még e hónapban Budapesten a Szabadság téren megtartott nagygyűlésen megalakult az Új Magyar Gárda Mozgalom. Az ügyészség szerint az Új Magyar Gárda Mozgalom a Magyar Gárda elnevezésű szerveződés továbbélése, amely néhány apróbb változtatástól eltekintve nem különbözik a Magyar Gárdától.

A debreceni per vádlottjainak mindegyike kapcsolódik az Új Magyar Gárda Mozgalomhoz, részt vettek közösen többek között kulturális rendezvényeken, hagyományőrző programokon, véradásokon, megemlékezéseken, koszorúzásokon, karitatív eseményeken. A bírósági eljárás során mindannyian hangsúlyozták, hogy a programokon való részvétel önkéntes volt, a nemzeti értékek megóvását és a törvényes működést tartották szem előtt.

A Debreceni Járásbíróság tavaly januári ítéletét valamennyi vádlott tudomásul vette, az ügyész azonban fellebbezett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában