Burns vacsora, avagy mégsem skótok a Skótok?

Burns Supper Hungary
Burns Supper Hungary
Budapest - A Corinthia Grand Hotel Royal báltermében vehetnek részt, a skót hagyományokat felvonultató jótékonysági eseményen megjelenő vendégek.

Január 26-án immár 11. alkalommal kerül megrendezésre a Burns Vacsora, azaz a Burns Supper. Az előző évekhez hasonlóan, ismét a Corinthia Grand Hotel Royal báltermében vehetnek részt, a skót hagyományokat felvonultató jótékonysági eseményen megjelenő vendégek. Az est folyamán nívós program várható és skót ételekből álló vacsora kerül terítékre – tájékoztatta portálunkat Vester Csaba az RBIF sajtószóvivője.

Először 1998-ban rendeztek Burn Suppert. Ez az esemény az első nyolc évben a Magyar-Skót Társaság szervezésében történt, amely társaság Magyar Zoltán alapító-elnök (aki a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány alapítója is egy személyben magántőkéjével) és Jock MacKenzie alelnök (aki jelenleg a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány kuratóriumának az elnöke is) nevéhez fűződik többek között.

Az alapítvány tiszteletbeli elnökének Sir Alex Ferguson-t kérte fel, aki nagy örömmel mondott igent a felkérésre, magyarországi látogatása alkalmával.

(A képen balról jobbra: Jock MacKenzie (az RBIF elnöke), Sir Alex Ferguson és Magyar Zoltán (a Magyar-Skót Társaság elnöke és az RBIF alapítója)

Már az első esemény nyereséges volt, amelyen a szervezők nagy meglepetésére 250 vendég vett részt. Jött az ötlet, adományozzák oda a nyereséget (a kiválasztott a Tűzoltó utcai Gyermekklinika lett) ezzel is eloszlatva azt a tévhitet az emberekben, hogy a skótok fukarok, és minden garast a fogukhoz vernek.

Azóta minden évben egyre sikeresebb eseményt sikerült rendezniük, amelyek bevételéből folyamatosan, gyermekeket és gyermek egészségügyi intézményeket tudnak jelentős mértékben támogatni.

A folyamatosan növekvő bevételek miatt jött az elhatározás, hogy hozzanak létre egy kiemelten közhasznú alapítványt Magyarországon, amelynek a keretein belül folytatják a támogatások elosztását, jótékonysági tevékenységüket.

Ezen elhatározást követően 2005-ben a magyarországi Brit Közösség felkérésére Magyar Zoltán lett a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány alapítója és Jock MacKenzie pedig a kuratórium elnöke.

Az alapítvány megállapodást kötött a Robert Burns Világ Szövetséggel a név használatára, az alapítással egyidejűleg. A két szervezet között, azóta is nagyon szoros a kapcsolat.

Az alapítvány két patrónusa, Budapest mindenkori Brit Nagykövete és London mindenkori Magyar Nagykövete.

Skóciából; Glasgow-ból és Edinburgh-ből érkezik ismét a vacsora estre a híres skótduda zenekar. A vendégek kellemes szórakozásáról ők az este folyamán a virtuóz játékukkal gondoskodnak majd, az egyéb programokkal együtt.

Ki is volt Robert Burns?

Alloway-ben, Ayrshire-ben született 1759. január 25-én. John Murdoch tanító nem is sejtette, hogy az olvasásban kiváló, de az írással küszködő fiatal diákból Skócia nemzeti dalnoka válik.

Apja, William Burness egy szegény birtokos farmer volt, édesanyja Agnes Broun. Hét gyermekük közül Robert volt a legidősebb. Fiatal éveit édesapja mellett, munkával töltötte, de szegénységük ellenére olvasott, művelt ember volt. Édesapja fontosnak tartotta taníttatásukat, ezért tanárt fogadott Robert és öccse, Gilbert mellé. Tizenöt éves korában Robert volt a legfontosabb munkás a farmon és ez arra ösztönözte, hogy nehéz életkörülményeinek ellensúlyozására írásba kezdjen. Burns igen fiatal korában írta első versét (My Handsome Nell), amely egy óda volt az életét meghatározó többi dologról, nevezetesen a whisky-ről, a nőkről.

Amikor édesapja 1784-ben meghalt, Robert és testvére társak lettek a farmon. Azonban Robert-et jobban érdekelte a költészet romantikája, mint a szántás embert próbáló feladata, és miután volt néhány szerencsétlen kalandja a nőkkel (ami több törvénytelen gyerek születését eredményezte, köztük a leendő feleségének, Jean Armour-nak az ikreit) el akart menekülni a biztonságosabb, naposabb Nyugat Indiába.

Azonban amikor elhatározta, hogy otthagyja a farmot első verses kötete (olyan versek gyűjteménye, amik főleg egy szerelmi csalódásról szólnak) megjelent és igen pozitív kritikát kapott. Ez, és szülői büszkesége késztették a Skóciában maradásra. Edinburgh-ben telepedett le, ahol tagja lett a „Ploughman Poet” művész-körnek.

Néhány hét leforgása alatt helyi hősből nemzeti sztár lett. Ezután engedélyezte Jean Armour édespaja a házasságukat, mivel már elismert személy lett Burns-ből. A hírnév nem hozott gazdagságot, ezért munkát vállalt, hogy kiegészítse szűkös keresetét. Az adóbehajtás mellett folytatta az írást, több, mint 400 dalát ma is ismerik.

Robert Burns életének utolsó éveit remekművek írásával telt. 1796. július 21-én halt meg szívbetegségben, 37 éves korában. Aznap halt meg, amikor Jean életet adott utolsó gyereküknek, Maxwell-nek.

Temetésére több, mint 10 000 ember ment el. Azonban akkori népszerűsége meg sem közelítette a mait. Születésének évfordulóját a Skótok mindig megünneplik vacsorával, whisky-vel. Ennek az ünneplésnek biztosan nagyon örült volna.