Burgonya, kukorica, majd Tunézia

Burgonya, kukorica, majd Tunézia
© Fotó: Derencsényi István
Hortobágy – A madárcsoport szereti az Alföld mocsaras vidékeit, a hűvös ősz beálltával azonban továbbszállnak Észak-Afrikába.

– Európában egyedülálló módon, akár szeptember első heteitől november végéig az Alföldünkön, azon belül is leginkább a Hortobágyon tartózkodhatnak a darvak. Évről évre közel 100 ezer példány pihen meg nálunk, miután elhagyják az otthonukként szolgáló Finn tundrát. Az onnan útra kelő madarak 95 százaléka a Hortobágyot választja pihenőhelyül – mondta dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház igazgatója. Térségünkön azonban nem csak átvonulnak a szárnyasok, hanem élvezik az Alföld adta mocsaras vidéket, a kukoricatermést, valamint a számukra kedvező, őszi időjárást. Az itt töltött idejük évről évre csökkenni látszik, ahogy a tél korábban érkezik, ők is korábban indulnak tovább Észak-Afrikába tartó utazásukra – magyarázta az állatorvos.

Itt telelő állomány is van

A daru a vizes területek kedvelője, ezért otthonosan érzi magát a Hortobágy mocsaras vidékein. Éjszakáikat sekély, kellemes hőmérsékletű vízben töltik, és ez biztonságot nyújt számukra a fenyegetést jelentő rókáktól és vaddisznóktól. Országunkat azonban nem csak a táplálék fogyatkozása miatt hagyják el. Amint a vizes területek jegesek lesznek, a madarak a megfázás elkerülése miatt csoportosan repülnek tovább. A szakember hangsúlyozta, hogy a darvak érkezése szeptember elejére tevődött, mégpedig a korábban érő kukoricafajták megjelenése miatt. Magyarországon van állandó állománya is a madárfajtának: többnyire ivarérett, fiatal példányok, és csaknem kétezer él vidékünkön.

A nagy utazás

De miért is kelnek útra a darvak? – tettük fel a kérdést dr. Déri Jánosnak. – Bár a repülés genetikailag beléjük vésődött, vándorlásukat leginkább két tényező befolyásolja: az időjárás és a táplálékszerzés – magyarázta a szakember. – Otthonukat, Finnországot egyik kedvenc csemegéjük, a burgonya betakarítása után hagyják el. Az ősz közeledtével jegesedik a talaj, és mivel így nem tudnak hozzáférni élelmükhöz, dél felé indulnak. Előbb Lengyelországban állnak meg néhány napra, majd Magyarországon tartanak hosszabb pihenőt. Itt kukoricatermésünkből „megtankolva” továbbszállnak Tunézia felé. Észak-Afrikában kellemes, meleg időjárás várja őket a téli időszakban is.

Arra a kérdésünkre, miért fordulnak vissza a hűvösebb, tundra vidék felé, dr. Déri János elmondta, tavasszal Afrikában már növekszik a forróság, ami nem kedvez a madárcsoportnak. Érdekesség, hogy az észak-európai otthonuk felé tartva – bár az útvonal ugyanaz –, a darvak már nem állnak meg huzamosabb ideig hazánkban sem. Ez azért van – magyarázta –, mert a sok napsütés hatására több energiához jutnak, változik a hormonháztartásuk. Visszavonzza őket az is, hogy a tundra vidéke a költési területük.

HBN–Fábri Levente


Kisemlősöket is fogyaszt

A közönséges daru (más nevén szürke daru) Észak-Európa, illetve Eurázsia térségének erdős, nádas, lápos sztyeppéin költ. Fészkeléshez nyugodt, emberi tevékenységtől távoli, nehezen megközelíthető helyet választ. Ezek többnyire vízzel, láppal, mocsárral, nádasokkal borított területek. A fészkelés időszakában fehérje gazdag táplálékot fogyaszt, növényi hajtások mellett kisemlősöket, puhatestűeket, rovarokat is eszik.
Megjelenése kecses, a hím testhossza 120–130 centiméter, a tojóé pedig 100–110 centiméter között van. Szárnyfesztávolságuk átlagosan 180–240 centiméter. Alapszíne palaszürke, fekete szárnyvégekkel, fején fehér, fekete és vörös mintázattal. A kifejlett egyedek hangja a „krúgatás”, míg a fiataloké sípoló. Védett madár, eszmei értéke 50 ezer forint.









hirdetés