Büntethető a száguldozó kerékpáros

Akt.:
Egyes biciklisek sajnos fittyet hánynak a gyalogosokra és a KRESZ-re
Egyes biciklisek sajnos fittyet hánynak a gyalogosokra és a KRESZ-re - © Illusztráció: Matey István
Debrecen – A rendőrök felveszik a harcot a bicikliutakon is eluralkodó anomáliák ellen.

Tapasztalatok szerint viszonylag gyakori jelenség a debreceni Piac utca sétálóövezeti részében (a Kossuth téren) is, hogy a biciklisek nem a villamossínek melletti kijelölt úton mennek, hanem a házakhoz közel eső teraszok előtti, melletti járdákon a gyalogosok között cikáznak, időnként még rájuk is csengetnek.

Motorral a bicikliúton

A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a közúti közlekedés rendjéről szóló rendelet értelmében kerékpárral kerékpárúton, kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.

A sétálóövezetekben, kerékpárutakon történő közlekedési anomáliák, szabálysértések elleni határozott fellépés kiemelt feladatuk a rendőröknek. Az sem ritka, amikor a drótszamár gazdája úgy gondolja, hogy a járdából leválasztott kerékpárút egy versenypálya, ahol a maximum sebességet is ki lehet hozni a járgányból, és a gyalogosokat megijesztve, azokat néha félreugrásra kényszerítve, balesetveszélyesen közlekedik. Az önmagáról megfeledkező, a városban száguldozó kerékpárost a rendőr a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés miatt figyelmeztetheti, és 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki rá, vagy fel is jelentheti – tudtuk meg a hatóságtól.

Magukénak érzik

Arra is akad példa, amikor nemcsak elektromos biciklivel, hanem benzines kismotorral is robognak a kerékpárúton. Ugyanakkor olyan járókelők, gyalogos csoportok is megfigyelhetők, akik nem veszik figyelembe, amikor egyesített járdán és kerékpár­úton haladnak, s annak teljes szélességét a magukénak érzik, akadályozva a kerékpárosokat. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy kismotorral nem szabad bicikliúton közlekedni városban. Amennyiben valaki mégis így cselekszik, a rendőr szintén figyelmeztetheti, s 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot alkalmazhat, és szabálysértési feljelentést tehet ellene.

Kerékpárnak azokat a két- vagy háromkerekű járműveket tekintik, amiket egy vagy két ember hajt, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor mozgat. Ezen járművek közlekedhetnek a kerékpárutakon. Lakott területen kívüli kerékpárúton segédmotoros kerékpár is haladhat.

Figyelmesen, toleránsan

Végül megkérdeztük, hogyan lehetne elejüket venni a keskeny, egyesített járdán és kerékpárúton kialakuló biciklis-gyalogos konfliktusoknak?

A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság válasza szerint a balesetek elsődleges kiváltó okai a közlekedők felelőtlensége, figyelmetlensége. Annak érdekében, hogy a konfliktusokat, baleseteket megelőzzük, az adott út sajátosságaihoz igazodóan, a KRESZ előírásait betartva, figyelmesen és toleránsan kell közlekedni.

– Orosz Csaba –


Mossák a sínpályát a felújított pályaszakaszon a Piac utcában
Debrecen - Az összehangolt, precíz munkának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a tervezetthez képest három nappal korábban, július 12-én minden helyszínen elkészültek a felújítási munkák a két villamos közös, valamint az 1-es villamos vonal önálló szakaszán. Július 13-án, pénteken üzemkezdettő...

Budapest - A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mert az őzek párzási időszakában gyakran az utakra tévednek az állatok. A szervezet csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, az őz a legelterjedtebb nagyvadfaj Magyar...

Debrecen - A Hajdú-Bihar megyei rendőrök elsődleges feladatai közé tartozik a közlekedés biztonságának megteremtése, azonban ehhez nélkülözhetetlen a közlekedők szabálykövető magatartása. A Debreceni Rendőrkapitányság összegezte az év elmúlt időszakának közlekedésbiztonsági tapasztalatait. A váro...