Bűnözőként kezelték a lyukasztani akaró diákot? – Rémálom lett az osztály villamosozásából

Akt.:
Az utolsó diák nem került sorra
Az utolsó diák nem került sorra - © Illusztráció: Molnár Péter, archív
Debrecen – A pedagógus és a diákok a toleranciát, az ellenőr a gyorsaságot hiányolta.

Bár a DKV Zrt.-nél az összes munkafolyamatot és a munkatársak minden mozzanatát világosan fogalmazott, szigorú szabályok határozzák meg, azt nehéz e jogsínek közé szorítani, hogy pontosan meddig tart a karszalagosok türelme és hol kezdődik a bliccelési szándék. A leírás szerint a közfeladatot ellátó személyek az ellenőrzött járművön, a felszállást követően érvényesítik a saját jegyüket, megvárják az ajtók záródását, valamint azt, amíg mindenki – aki láthatóan jegykezelés céljából van a készülék mellett – érvényesíti jegyét. Ezt követően felteszik az azonosításra szolgáló karpántot és az elindulást követően megkezdik feladatukat. Így a szabályzat. S így az emberi tényezőktől és technikai homokszemtől sem mentes valós szituáció:

Az osztályom gyanútlanul felszáll a villamosra”

– kezdődik egy pedagógus, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levele. „Az első jegykezelés sikertelen, így próbálnak elindulni a nem közel lévő másik készülékhez, de közben egy vállalkozó kedvű diáknak mégis sikerül kezelnie a jegyét. Erre mindenki visszaszaladt, hogy érvényesítsék a sajátjukat. Odaugrik egy ellenőr és számon kér, hogy miért most kezelünk. Végül az utasok nyomásának engedve nem büntette meg azokat, akiknek már sikerült lyukasztaniuk. A két ellenőr rávetette viszont magát arra az egyetlen gyermekre, aki még nem ért oda a kezelőhöz. Az a fiú sohasem bliccelne. Soha!” – írja a tanár. A csapatban lévő egyik tanuló a Facebookon tette közzé a történteket, a saját szempontjából. Ebben tudatja, hogy a tanáruk volt az első, aki a jegykezelőhöz ment, ám nem tudta érvényesíteni, majd a diák próbálkozása mégis sikerrel járt. Az utolsó, társaitól akadályoztatott fiú hiába nyújtotta a jegyét, s hiába bizonygatták az utasok is, hogy benne volt a szándék, de az elindulás óta eltelt alig három percben lehetetlen volt ennyi gyereknek odaférni. Az ellenőrök elvették tőle az üres jegyet, leszállíttatták a villamosról és rendőrt hívtak – áll a közösségi oldalon, hozzátéve: míg az eset zajlott, mindkét ellenőr a bűnözőként kezelt fiúval foglalkozott, leállt a többi utas ellenőrzése. A tanár írásából még kiderül, hogy a háromezer forintos büntetést osztálypénzből fizeti ki.

Együttműködés-hiány

A DKV Zrt. megkeresésünkre közölte: az ellenőrök azok érdekében végzik munkájukat, akik érvényes utazási jogosultsággal rendelkeznek. Kötelességük, hogy kiszűrjék a szabálytalanságokat. Nem cél a mindenáron való pótdíjazás, az ellenőrök azonban méltányossági jogkörrel nem rendelkeznek, és jogszerű intézkedést elmulasztaniuk szigorúan tilos. Kérdésünkre megírták: A DKV a Debreceni Közlekedési Zrt. felé bármilyen „csatornán” benyújtott, valamennyi észrevételt és panaszt kivétel nélkül, teljes körűen kivizsgál, majd az eredményről írásban értesíti az érintettet. „A fenti esetben hiányos információk állnak rendelkezésünkre. A jegyzőkönyv alapján a legfeljebb 10 fős diákcsoportot kísérő pedagógus akkor kezelte le gyorsan jegyét, amikor a munkatársaink elkezdték az intézkedést. Az ellenőr figyelmeztette, hogy legközelebb legyen körültekintőbb és felszállást követően haladéktalanul kezelje le jegyét. A diákok közül egy kivételével mindenkinek rendben volt a jegye, egy tanuló azonban csak az ellenőr kérésére vette elő a zsebéből a kezeletlen vonaljegyet. Az említett utasnak jegykezelési szándéka nem volt.

Ellenőrünk tájékoztatta és pótdíjazási eljárást kezdeményezett. A diák megtagadta az együttműködést, valamint a pedagógus sem sarkallta erre. Az együttműködés teljes hiánya miatt, ellenőrünk közterület felügyeleti közreműködést kellett, hogy kérjen. Az intézkedés során ellen­őreink az elvárt szolgáltatói magatartásnak mindenben eleget téve, teljes mértékben szabályosan jártak el”– véli a zrt.

Jogszerűnek ítélték

Hozzáfűzték: a kivizsgálás alátámasztotta az ellenőri intézkedés jogszerűségét. Erről levelet küldtek a panaszos pedagógusnak, aki egyelőre nem válaszolt, bár jogában áll az eredményt nem elfogadni.

Az érvényesítő két oldalán állók véleménye mindig különbözik, valódi megoldást a vitás esetekben a kamerák felvételei jelenthetnek. Az új CAF-villamosok mindegyikén van kamera és már a régebbi járatok egyikén is található. A társaság célja minden villamosra szerelni, a forráslehetőségek függvényében.

HBN–HABE


Még nem volt példa rá

Elárulták, hogy amennyiben a kivizsgálás – amely további adatbekérésből és az ellenőrök személyes meghallgatásából áll – nyomán kiderül, hogy az ellenőr nem a szabályoknak megfelelően járt el, úgy a társaság anyagi szankciókat alkalmazhat, legvégső esetben pedig azonnali elbocsájtást is eszközölhet. Úgy tudjuk, erre még nem volt példa. Arra nem felelhetett a közlekedési cég, hogy az ellenőröknek van e anyagi motivációja a büntetésre.

hirdetés