Bűnösnek mondták ki a polgármestert

Akt.:
Bűnösnek mondták ki a polgármestert
Bűnösnek mondták ki a polgármestert - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Bűnösnek mondta ki Tóth József volt szocialista, ma DK-s politikust, Polgár polgármesterét hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettében első fokon a Debreceni Járásbíróság. A pénteki ítélethirdetésen a politikus családja is jelen volt.

A bíróság – a legenyhébb szankciót alkalmazva – 540 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat, mely tétel meg nem fizetés esetén 540 nap fogházbüntetésre változik; továbbá kötelezte az eljárás költségeinek, 749 ezer forintnak a megfizetésére. Az ügyész elfogadta a döntést, Tóth József és védője fellebbezést jelentett be. A polgármester meglepőnek, döbbenetesnek, elfogadhatatlannak, érthetetlennek mondta az ítéletet, mely számára megkérdőjelezi a magyar bíróság függetlenségét.

A járásbíróság igazoltnak látta, hogy Tóth József 2005-ben, a megyei közgyűlés alelnökeként, hivatalos minőségben eljárva, az M3-as autópálya építéséhez kapcsolódó közmunkaprogram gazdálkodását vizsgálva bűncselekményről szerzett tudomást és azt megpróbálta eltitkolni.

HBN-SzT


Közlemény – Pénzbüntetés bűnpártolásért
Debrecen – Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság T. Józsefet, aki 2005-ben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat gazdálkodásáért felelős alelnökeként és felügyelőbizottsági tagként részt vett az M3-as Kht. közmunka programjában fellelt törvénytelenségek megoldásában. A társaságnál a könyvvizsgáló tárta fel, hogy a közmunkaprogramban pénzügyi hiány keletkezett.