Bűnös viszony a kisfiúval: a nő végig ártatlannak mondta magát

Akt.:
A gyermek kezdetben nem tudta, mi történik
A gyermek kezdetben nem tudta, mi történik - © Illusztráció: expozero.com
Debrecen – A felügyeletére bízott gyermekkel közösült a vádlott a bíróság szerint.

Folytatólagosan elkövetett erőszakos közösülés bűntettéért, továbbá, a Debreceni Törvényszék által megállapított szexuális visszaélést átminősítve, megrontásért marasztalta el F. Juliannát a Debreceni Ítélőtábla hétfői, jogerős döntésével. A nő 2009-ben az akkor 10 éves fiúhoz közeledett, később rendszeresen közösült vele, kapcsolatuk addig tartott, míg a fiú nem kezdett egy másik településen középiskolába járni. A vádlott végig tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Ellentmondások a vallomásban

Az igen gyors másodfokú tárgyalás (ítélethirdetéssel együtt is összesen egy óráig tartott) elején az ügyész túl enyhének nevezte az első fokon kiszabott 6 év fegyházbüntetést, és súlyosítást kért.

A vádlott védője ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a sértett fiú vallomásai (kettőt a nyomozati szakban, egyet a törvényszéki tárgyaláson tett) nem következetesek, azokban ellentmondások vannak, többek közt egy évnyi eltérés éppen abban, hogy meddig tartott kapcsolata a vádlottal. Arra is utalt, hogy a sértett családja jelenleg a vádlott házában lakik, és ez az állapot nekik megfelel – ezzel egyetértett a vádlott, F. Julianna is, aki a bíróság előtt – ahogyan az egész ügyben végig – ártatlannak mondta magát.

Az ügyvéd szerint az első fokon eljáró bíróság „kimazsolázta” azokat az elemeket a vallomásokból, amik a vádat támasztják alá; az ítélőtábla tanácsától elsősorban védence felmentését kérte, másodsorban azt, hogy az elsőfokú döntést helyezze hatályon kívül és kötelezze a törvényszéket új eljárás lefolytatására.

Védtelenül

Dr. Elek Balázs tanácsvezető bíró indoklásában elhangzott: természetes, hogy a sértett több év után felejtett, az lenne „aggályos”, ha minden részletre mindig pontosan ugyanúgy emlékezne. A minősítés megváltoztatása kapcsán kifejtette: abban az időszakban, amikor a fiú már elmúlt 12 éves, és ő maga kereste a vádlott társaságát, már nem volt a nő felügyelete alatt, ezért hatalommal vagy befolyással visszaélés nem történt. Ugyanakkor, a 12 év alatti gyermeket a vádbeli tettek szempontjából akaratnyilvánításra képtelen személynek kell tekinteni – mondta.

Az élettárs távollétében

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 2009. év végén a vádlott és az akkor 10 éves sértett – egy hajdú-bihari településen – ketten voltak otthon. A vádlott a sértett nemi szervét ruhán keresztül simogatta, a fiú nem értette, mi történik, ezért elszaladt. A vádlott felszólította a kisfiút, hogy ne mondja el a szüleinek, ami történt, mert akkor nagy baj lesz.

Másfél hónap múlva a vádlott hasonló módon közeledett a sértetthez, majd közösült is vele.

A nő havonta, kéthavonta behívta a fiút a lakásába, és amikor az élettársa nem volt otthon, több alkalommal közösült a sértettel. Többször azzal fenyegette meg, hogy ha nem megy be hozzá, akkor elmondja a szüleinek a történteket. Később, amikor már a sértett 12. életévét betöltötte, magától is átment a vádlotthoz. Az utolsó alkalom 2013 augusztusában történt. Ezután a fiú egy másik településen tanult tovább, a vádlottal való kapcsolata véget ért. Később a nő bejelentette, hogy gyermeket vár, lehetséges, hogy a sértettől; ez nem igazolódott, de ez robbantotta ki az ügyet.

HBN


Enyhébb büntetés

A dátumok azért is fontosak, mert a cselekmény bizonyíthatóan a régi Büntető törvénykönyv hatálya alatt történt, ezért annak rendelkezéseit (például 5-15 év helyett 5-10 év a kiszabható büntetés) vette figyelembe a döntéshozatalnál az ítélőtábla. (Az új Btk. 2013. július elsején lépett érvénybe.)


Az RTL riportja:


Öt évet kapott a kiskorú fiút megrontó nő
Debrecen – 12 évet be nem töltött gyermekkel folytatott szexuális kapcsolatot a vádlott.


Címkék: , , ,