Bűnmegelőzési tanácsokat adtak a rendőrök Debrecenben

Bűnmegelőzési tanácsokat adtak a rendőrök Debrecenben
© Fotó: police.hu
Debrecen – A rendőrség bűnmegelőzési tevékenysége során különös figyelmet fordít az időskorú állampolgárok védelmére. A rendőrök a megelőzést segítő rendezvényeken, időseknek szervezett klubokban rendszeresen tartanak prevenciós előadásokat.

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársa az idősek napja alkalmából 2018. október 3-án előadást tartott az Újkerti Gondozó Szolgálat Intézményében – olvasható a police.hu portálon.

Bereczki Dóra rendőr főtörzsőrmester a résztvevőket a személy- és vagyon elleni bűncselekményekről tájékoztatta és az áldozattá válás elkerülése érdekében bűnmegelőzési tanácsokkal látta el az érdeklődőket.

A bűnmegelőzési munkatárs felhívta a résztvevők figyelmét, arra is, hogy milyen fontos saját értékeink megóvása érdekében vagyonbiztonsági eszközöket, rendszereket használni.

Kérjük, fogadja meg a rendőrség tanácsait!

 • Idegent ne engedjen be a lakásába!
 • A kertkaput, lakásajtót akkor is zárja kulcsra, ha otthon tartózkodik, mivel a besurranó tolvajok a nyitott ajtón, ablakon és erkélyajtón át jutnak be az ingatlanba!
 • Értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem előtt! Ha esetleg a lakásában fizet, visszaad valakinek pénzt, ügyeljen rá, hogy az illető ne lássa, hol tartja megtakarítását!
 • Ha gyanús személyek csöngetnek be Önhöz, ne nyisson ajtót! Házalókat ne engedjen be otthonába, tőlük ne vásároljon!
 • Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérje el fényképes igazolványát! Az elkövetők sokszor valamilyen szolgáltató cégre hivatkozással, annak alkalmazottjaként jelentkeznek. A szolgáltatók általában előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfelet és nem kérnek el a helyszínen pénzt. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon történő jóváírással egyenlítik ki.
 • Ha ismeretlen személy unokájának, rokonának kiadva magát telefonon felhívja, hogy balesetet szenvedett vagy egyéb tragédia történt vele és készpénzre lenne szüksége és a pénzért barátját vagy munkatársát elküldené, győződjön meg az információ valódiságáról! Szánjon egy pár percet arra, hogy telefonon felhívja a megnevezett sértettet vagy annak közvetlen hozzátartozóját!
 • Fokozottan figyeljen, ha nagyobb összeget vesz fel bankban vagy bankautomatából! Ezekben az esetekben lehetőség szerint ne menjen egyedül! Ne bankkártyája mellett tartsa annak PIN-kódját!
 • A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet nyújtanak. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljen az értékeire!
 • Ha kórházba kell mennie, csak a legszükségesebb dolgokat vigye magával! Az ékszereit, óráját hagyja otthon! Ne vigyen magával nagy mennyiségű készpénzt!
 • Ismerje meg szomszédait és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára! Ha hosszabb időre elutazik, kérje meg őket, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját.
 • Vigyázzon értékeire! Ne adjon esélyt a bűnözőknek!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!