Bundaterem és Kíváncsi Illi

Erdélyi Enikő múzeumpedagógus vezette a sétát
Erdélyi Enikő múzeumpedagógus vezette a sétát - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – A helyszíneken versekkel emlékeznek meg Adyról.

VerSétAdyval címmel indítja interaktív városi sétáját kifejezetten az Ady-emlékév és a költészet napja alkalmából a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és a Szabó Magda Emlékház. A programon április 11–18. között lehet részt venni.

Elsősorban a fiatal Adyt szeretnék megismertetni, azt, aki 1896 őszén érkezett a kollégiumba joghallgatónak, ám hamarosan felismerte, hogy ez nem az ő útja. Most a debreceniek egy rövidebb, körülbelül egyórás séta során végiglátogathatják azokat a helyszíneket, amelyek kitüntetett szerepet játszottak a költőóriás debreceni éveiben.

Egy bohém ifjú titkai

Erdélyi Enikő múzeumpedagógus vezetésével megtekinthető egy kézirat, melyben Ady Csokonai Vitéz Mihályról ír, elácsoroghatunk az Emlékkertben, felkereshetjük a hajdani albérleteket a Mester utcán és a Darabos utcán, ahol dorbézolással teli bohém diákélet folyt éjszakánként. Elzarándokolhatunk az Angol Királynő szállodához, amely ma már étteremként üzemel, és megtudhatjuk, miért hívta a költő „bundateremnek” kedvelt tartózkodási helyét. A szerelem sem marad ki a témák közül, a Kaszanyitzky-féle kereskedés helyszínén fellibben a fátyol, mely Kíváncsi Illi személyét fedi.

PtkI