Bűnösnek vallotta magát a Times Square-i merényletkísérelt gyanúsítottja

Bűnösnek vallotta magát hétfői meghallgatásán az a férfi, akit a meghiúsult májusi New York-i bombamerénylet elkövetésével gyanúsítanak.

Faisal Shahzadot a többi között terrorizmussal, és tömegpusztításra alkalmas fegyver használatának kísérletével vádolják. Miután a pakisztáni származású amerikai állampolgárt elismerte bűnösségét, ügyében nem lesz tárgyalás. A bíróság októberben hoz ítéletet, amely várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetés lesz.

New York egyik legismertebb pontját, a Times Square-t május elsején kellett kiüríteni, miután egy ott parkoló furgonban házi készítésű bombát találtak, amely azonban nem megfelelően működött, és csak lángra kapott, de nem robbant fel. A füstölgő autóra egy utcai árus lett figyelmes, ő értesítette a rendőrséget, akik kiürítették a teret és megkezdték a nyomozást. A merényletkísérlettel kapcsolatban két nappal később az amerikai város nemzetközi repterén egy Dubaiba tartó gépen fogták el Faisal Shazad-ot. A harminc éves férfi ellen tíz pontban emelt vádat az ügyével foglalkozó szövetségi vádesküdtszék.

“10 pontban bűnös vagyok”

Shazad most mind a 10 pontban bűnösnek vallotta magát, és azt mondta, hogy ezt legszívesebben “még százszor megtenné”. A 30 éves férfi “muzulmán katonának” nevezte magát, és közölte, hogy tettével meg akarta mutatni az Egyesült Államoknak, hogy ha nem vonul ki Irakból és Afganisztánból, akkor ilyen támadásokra számíthat. Elmondta, hogy szándékosan választotta a Times Square-t, illetve a szombat esti időpontot, hogy minél több legyen az áldozat. Vallomása szerint autójában összesen három házi készítésű bombát helyezett el, ezeket begyújtotta, két és fél percet a közelben várt, de miután nem hallotta a robbanást, elsétált a New York központi pályaudvaráig, és hazament.

Shahzad kihallgatása során az FBI nyomozóinak elismerte, hogy 2009 decemberében Pakisztánban járt, ahol táliboktól megtanult bombát készíteni. Pakisztáni segítői később két részletben 12 ezer dollárt adtak neki. Ebből az összegből készült fel a merényletre, vásárolta meg az támadásnál használt autót és robbanószereket.

Miután a gyanúsított bűnösnek vallotta magát, ügyében nem lesz tárgyalás. Az eljáró bíró – a tervek szerint – október 5-én hoz ítélet, amely várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetés lesz.

– Független Hírügynökség –