2020.02.08. 12:48
„Dezsőnek meg kell halnia”: cukros hurka, hagymás vér a böszörményi disznótoron
Göndör szőrű mangalica visításától volt hangos szombat reggel a hajdúböszörményi fürdőkert.
Fotó: Molnár Péter
Fotó: Molnár Péter
A hagyományos disznótorra szép számban összegyűlt érdeklődők elé egy utánfutón érkezett meg az állat, amelyet először elkábítottak, majd kivéreztettek. A perzselést szalmával végezték.
XIII. Hajdúsági Disznótor és V. Hajdúsági Népművészeti Nap Hajdúböszörményben
Közben a faházakban már javában főztek a disznóvágáshoz kapcsolt főzőversenyre érkezett 23 csapat tagjai, akik maguk vitték a disznótoroshoz nélkülözhetetlen alapanyagokat.
A hagyomány fenntartása
Szarvas Szabó Katalin, az esemény főszervezője lapunknak elmondta: a csapatoknak az a feladatuk, hogy a nap végére legyen hagymás vér, toroskáposzta, hurka és kolbász. Hajdúböszörményben szokás a cukros májas hurka, ezt is sokan készítették. Az ételeket késő délután szakmai zsűri értékelte. A közönséget közben neves népzenei együttesek szórakoztatták.
A főzés csoportképző ereje
Varga László, a helyi rendelőintézet 8 tagú főzőcsapatának tagja, miközben a hagymás vért kavargatta egy nagy üstben, a disznótor időbeni menetéről elmondta: reggel minden főzőcsapat hagymás vérrel kezd, aztán eltérnek a taktikák. Egyesek pecsenyét sütnek, mások inkább toroskáposztát készítenek. Ebédre az orjaleves jön, majd a tepertővel foglalkoznak. A hurka és a kolbász zárja a napot. – Baráti társaságunk 13 éve szinte minden évben részt vesz a rendezvényen. Nosztalgiázunk és együtt vagyunk, ez a lényeg – fogalmazott.
A szomszédos standnál toroskáposzta készült, a szakács épp akkor öntötte be az üstbe az apróra vágott lapockát és a csontos tarját, amikor szóba elegyedtünk. Az első kavarásnál kiderült, hogy az alapot jól megsült pörcdarabok biztosítják. – Most a húst is megpirítjuk, erre tesszük majd rá az előfőzött káposztát – magyarázta Erdős László, a Bocskai Katonái csapat tagja, miközben nagyszerű illatok keltek szárnyra. Kifejtette: a jó íz eléréséhez mindössze megfelelő arányban adagolt sóra, borsra és paprikára van szükség.
OCs