Buli a Lakatos tanyán, vajdája lesz a borsodi cigányságnak

Buli a Lakatos tanyán, vajdája lesz a borsodi cigányságnak
Onga – Szombaton avatták Borsod-Abaúj-Zemplén cigányvajdáját a Mindszenti templomban Miskolcon. Az “elő-partyra” is meghívást kaptunk az ongai Lakatos-tanyára.  Vajdaavatás II. 2008.05.17. Vajdaavatás III. 2008.05.18. Vajdaavatás IV. 2008.05.17. Vajdaavatás V. 2008.05.17. Vajdaavatás VI. 2008.05.17.   

Kalap és pálinka

Érkezésünkkor egy nagy kalappal integet egy fiatalember, – mint később kiderült, mindenkit így köszöntöttek; mi azt hittük, azt mutatja, hova parkoljunk – majd bekísérnek bennünket és bemutat minket megyénk cigányságának a vezetőjének. Miután leültünk, egyből előkerült egy palack, benne gyanúsan átlátszó folyadékkal, és már töltötték is a házi pálinkát. Nem akartam konfliktust, így leverem a házi szilvát – fotós kolléga megúszta, mert ő vezetett – amit elsőre olyan 55-60 fokosra saccolok – ami bacilus volt bennem, annak lőttek.
Lakatos Attila felesége rendkívül előzékeny házigazda, meghordatja az asztalunkat mindenféle földi jóval. Jön a mangalica-kolbász, a szürkemarhából sütött pecsenye és a hatalmas tál saláta, majd üdítővel kínálnak. Elégedetten csettintünk.

Pilátus és a Mercedesek

Közben a zenekar játszik, Pilátusék nyomják keményen, ünneplik Lakatos Attilát, az új vajdát, akinek az elődjét még 1945-ben tettek le a posztjáról. Lassan beindul a buli, érkeznek a vendégek. Hogy pontosan el tudják képzelni, hogyan zajlik egy ilyen esemény, nézzenek bele a Keresztapa első részének az esküvői jelenetébe, majd ezt szorozzák be kb. tízzel és még a közelében sem járnak. A meghívottak kedvenc autómárkája a Mercedes és a BMW, ebből sem az alsó kategóriásra kell gondolni, a könnyűfém felni az alapfelszereltség.

Csók és őr

A vendégek érkeznek, a vajda mindenkit megcsókol, majd átveszi az ajándékokat, ami többnyire jópár üveg whiskey a drágább fajtából, a vajda mögött az őrei, egy biztos; nem kötnék beléjük. Pilátusék pihegnek az udvari kápolna mellett, egy új banda nyomatja a zenét, a sláger ugyanaz már, vagy ötödször halljuk, hogy “Attila a vajda“.

Vajdahegyek

Egyre többen érkeznek, megérkezik a Fejér-megyei, az encsi és az ungvári vajda. Érdekes módon a vezetők szolidabban bántak öltözködéskor az ékszerekkel, nem úgy a többiek. Villognak a fuxok, gyűrűk, láncok, persze színaranyból, kedvencünk az egyik őr, akinek a nyakában egy legalább tíz centis aranykereszt fityeg ujjnyi vastag láncon. A vajda még elrop egy táncot a lányokkal, a botja kézben – abba belevésve a Kossuth-címer – és hozzák a hintókat. Nagy nehezen elindul a menet rendőri felvezetéssel, mi is elindulunk az avatásra.

Az avatás

Nincs avatás fővajda nélkül, így, ahogy annak lennie kell, Kállai Csaba szavaival kezdődött a templomi ceremónia. Természetesen mindezt megelőzte egy szokványosnak aligha mondható bevonulás is: Hintók, limuzinok és a milliós autócsodák öntötték el a Mindszenti templom környékét. Hatalmas hangerővel szólt a zenekar is, amely egy kisteherautó platóján nyújtott páratlan látványt az arra tévedő járókelőknek, és tátott szájjal bámészkodó autósoknak.

Egyiptomi származás

A fővajda beszéde közvetlenséget és erőt sugárzott, szinte mindenki leste a szavait. Egyiptomi származásukat megemlítve döbbent csend lett úrrá a hallgatóságon, minthogy magukat sokan Indiából származtatták, ezt az évszázados félreértést is helyretették.

A vándorlásról, történelemről és összetartásról is szó esett, amely méltó felvezetése volt annak a mondanivalónak, amit a vajdaság mintegy értékként közvetít.

Békésen, egymás mellett a magyarokkal

A magyarokkal való békés és törvényes együttélés, a rendőrséggel való együttműködés, a cigányság összetartásáról szól a megtisztelő vajdai rang.

Elhangzott az is, hogy amely vajda ennek a címnek nem tud minden tekintetben megfelelni, úgy azt a fővajda bármikor visszaveheti. Így tehát mindez hatalmas felelősséggel is jár.

Az elit is kint volt

Természetesen képviseltették magukat Miskolc város nagyjai is, akik a roma közönséghez hasonló áhítattal lesték a ceremóniát.

A templom természetesen rogyásig megtelt, még így is sokan az utcafrontra szorultak, és őszintén elmondhatom: sokat mulasztottak ezzel…