Debrecen hírei

2018.01.26. 14:02

Keresztfélévben is a legjobbak közt a Debreceni Egyetem

Debrecen - Az elsőhelyes jelentkezések és a felvett hallgatók számát tekintve továbbra is a legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmények között van a Debreceni Egyetem a keresztféléves felvételi eljárásban, 406 új hallgató kezdi meg tanulmányait februárban.

Debrecen - Az elsőhelyes jelentkezések és a felvett hallgatók számát tekintve továbbra is a legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmények között van a Debreceni Egyetem a keresztféléves felvételi eljárásban, 406 új hallgató kezdi meg tanulmányait februárban.

Az Oktatási Hivatal szerdán hozta nyilvánosságra a keresztféléves képzések ponthatárait. A jövő hónapban induló állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre azok felvételizhettek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel vagy 2018 januárjában szerezték meg azt. A Debreceni Egyetem a tavalyihoz hasonlóan 7 karon, de az eddiginél jóval több, összesen 34 mesterszakot hirdetett meg keresztféléves képzésben nappali és levelező tagozaton.

- Az intézménybe összesen 1073 jelentkezést nyújtottak be, közülük 894-et állami ösztöndíjas képzésekre. 527-en jelölték meg első helyen a Debreceni Egyetemet, és a tavalyinál csaknem 7 százalékkal több, összesen 406 diáknak sikerült bekerülni valamelyik szakra. Ezzel az eredménnyel ismét az egyik legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény lett hazánkban – hangsúlyozta Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

A legtöbben a Gazdaságtudományi (GTK), illetve a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karra (MÉK) szerettek volna bejutni. Sok ( 96 fő) jelentkezés érkezett az idén először induló szociálpedagógia, illetve a növényorvosi (79) mesterszakokra. A karok országos összehasonlításában az előkelő 5. helyen végzett GTK mellett a MÉK, és a Műszaki Kar (MK) is a top 10-be került az állami ösztöndíjjal felvett hallgatók számát tekintve.

A minimum pontszámmal (50) az idén nem lehetett bekerülni egyetlen képzésre sem a Debreceni Egyetemen, hiszen többségében 60 pont fölött alakultak a ponthatárok, ami a jelentkezők teljesítményét dicséri. A legmagasabb pontszámra (98) az angol nyelvű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakhoz volt szükség, de 90 pont kellett a környezetgazdálkodási agrármérnök és a természetvédelmi mérnöki szakokhoz is teljesíteni.

A felvételizők az e-felvételi felületén ide kattintva, személyre szabottan is meg tudják nézni az általuk megjelölt szakok ponthatárait és az elért pontszámaikat, de akik megadták a mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak eredményükről.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!