Budapesten tartják a közép- és kelet-európai főbírák konferenciáját

Budapest – Budapesten tartják a közép- és kelet-európai főbírák hetedik konferenciáját, többi között a bírói függetlenségről, az igazságszolgáltatás finanszírozásáról és a közép-európai bíróságok reformjairól lesz szó – mondta Darák Péter, a Kúria elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Hangsúlyozta: egyszerre húsz ország legfelsőbb bírósága még soha nem volt jelen Budapesten, és a húsz országból tizennégy elnök érkezik a találkozóra. Ez az évente megrendezett munkatalálkozó minden legfelsőbb bírósági elnöknek sokat segít a munkájában – tette hozzá.

A rendezvény 2011-ben indult és a hetedik találkozót tartják jövő hétfőtől szerdáig. Nyolc témában – amelyek felölelik a legfelsőbb bíróságok működésének minden szegmensét – aktuális tapasztalatokat osztanak meg a résztvevők – közölte az elnök.
Jelezte: a témák között szerepel egyebek mellett a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás finanszírozása és a közép-európai bíróságok előtt álló reformok.

Darák Péter kifejtette: a régióban hasonló gondokkal küzdenek az igazságszolgáltatások, ez úgy foglalható össze, hogy egy korábbi, nem demokratikus társadalmi berendezkedéshez képest, amelyben a jog “leértékelt szerepet játszott”, az elmúlt évtizedekben nagy változás következett be, “az államélet szervezésének nyelve a jog lett”, és a jog értelmezése, alkalmazása elsősorban a legfelsőbb bíróságok feladata. Felértékelődtek ezek az intézmények, és a felértékelődött szerephez hozzá kell rendelni a modern eszközöket.

– MTI –