Budapesten minden harmadik adás-vétel befektetési célú

Vidéken a legtöbben nagyobb lakásba költöznek
Vidéken a legtöbben nagyobb lakásba költöznek - © Illusztráció: ÉKN-archív
Budapest, Debrecen – Nem csak az idei, de az elmúlt 4 év legmagasabb-, illetve a válságot követő évek második legmagasabb forgalmát, 12 632 adás-vételt mutatott az áprilisi forgalom az ingatlanpiacon. Egy évvel ezelőtt 4 százalékkal volt gyengébb a forgalom, de az elmúlt időszak leggyengébb évének, 2011. év áprilisának közel a duplája az idei adat.

Amennyiben a szokásos szezonalitás érvényesül az év további részében, úgy az idei forgalom elérheti a 150 ezres nagyságrendet. Mindezt tovább erősítheti az újra induló újépítésű lakáspiac is. A növekedő forgalom mellett csökken a kereslet. Mindez arra utal, hogy komolyabb szándékú érdeklődők vannak jelenleg a piacon.

Alacsony alkuértékek

Áprilisban a panellakásokat az ország keleti oldalán 153-, nyugaton 163 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten kerek 300 ezret, Budán 333 ezret adtak ki a vevők. A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára keleten 190-, nyugaton 212 ezer forint volt, Pesten 312, Budán 456, a Belvárosban pedig 507 ezer forint. A leggyorsabban a fővárosi panelek keltek el, átlag 1,5 hónap alatt.

Ismét alacsony alkuértékeket mért az egyik legnagyobb ingatlaniroda. A családi házakra vidéken 8 százalékot tudtak a vevők alkudni, de Közép-Magyarországon már csak 6-ot. Lakásokra országszerte 4 százalék volt az elérhető alku, kivéve a budapesti paneleket, ahol csupán 3 százalék. Ez utóbbi esetében a vevő érkezését megelőző árcsökkentés átlaga is nulla lett, vagyis nem kellett az elsőre elképzelt árakon csökkenteni, hogy a vevők érdeklődését felkeltse a kínált ingatlan. A többi ingatlantípus esetében is csupán 1-3 százalék volt az irányár-csökkentés mértéke.

A fővárosban befektetnek

Budapesten továbbra is minden harmadik adás-vétel mögött befektetési célú vásárlás zajlott áprilisban. Átlagosan a fővárosban 24,7 millió forintot költöttek el lakásonként. Nagyjából minden ötödik vevő első lakását vásárolja, illetve ugyanekkora a nagyobb lakásra váltók tábora is. Vidéken most csak 21 százalék volt a befektetők aránya a vásárlók között, akik 11,4 millió forintot szántak egy-egy ingatlanra. Minden negyedik vevő elsőlakás-vásárló volt. Legnagyobb csoport a nagyobba költözőké, akik a vidéki forgalom 29 százalékát tették ki. Őt átlagosan 104 négyzetméteres lakásokat vettek 17,3 millió forint környékén.
Az idén és a tavaly áprilisban lezajlott tranzakciók paramétereit összehasonlítva jól látható, hogy vidéken szívesebben vásároltak most nagyobb méretű és drágább ingatlanokat, mint egy évvel ezelőtt. Pest megyében hasonló a helyzet, ahol a 80 négyzetméter alattiak aránya látványosan csökkent a nagyobbak javára. Ugyanitt áprilisban sok volt a nagy értékű ingatlan tranzakció is, ugyanis míg egy éve 30 millió fölött a forgalom csupán 6 százaléka zajlott, idén viszont már 18 százalék.

Budapesten még mindig látványos a két időszak közötti különbség a megvett ingatlanok átlagos négyzetméter árában. A budai oldalon a 400 ezer forint/négyzetméter tartományban 27-ről 46 százalékra ugrott a forgalom, Pesten pedig 11-ről 28 százalékra. A fővárosban is érzékelhető az elmozdulás a nagyobb méret felé: vagyis csökkent a 80 négyzetméter alattiak aránya az ennél tágasabbak javára.

HBN

Címkék: , ,