Budapesten és Hajdú-Bihar megyében a legrosszabb a bûnügyi statisztika

A fõvárosban és Hajdú-Bihar megyében regisztrálták a legtöbb bûncselekményt tavaly – hangzott el a Legfõbb Ügyészség szerdai sajtótájékoztatóján. A statisztikák szerint ezeken a területeken a százezer fõre jutó bûncselekmények száma meghaladta a hatezret. Az országos átlag négyezer körüli, a “legtisztább” Vas megye bizonyult, ahol a múlt évben kevesebb, mint 2700 bûncselekményre derült fény egy év alatt.

Budapesten a VIII., a XI., és a XIII. valamint a XIV. kerületben regisztrálták a legtöbb bûncselekményt, hasonlóan az ötödikhez, amelyben egy év alatt megduplázódott ez a szám – mondta Nagy Tibor a Legfõbb Ügyészség fõosztályvezetõje. A regisztrált bûncselekmények száma tükrözheti egyrészt a rendõrség eredményes munkáját, ugyanakkor szerepelnek benne olyan bûncselekmények, melyen nagyon torzítják az eredményt – tette hozzá a fõosztályvezetõ, aki példaként említette a filmek és számítógépes programok illegális terjesztõit, akiket lebukásukkor 4-5 ezer bûncselekménnyel is meggyanúsíthatnak egyszerre. Budapesten, a XXII. kerületben regisztrálták tavaly a legkevesebb bûncselekményt, kevesebb mint kétezret.

A személy elleni bûncselekmények száma 15 százalékkal, a korrupciós bûncselekményeké pedig duplájára nõtt. A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy az utóbbi esetében nem az elkövetett bûncselekmények száma nõtt feltétlen, lehet, hogy a felderítések váltak eredményesebbé. Az emberölések száma azonban 137-re, 1965 óta soha nem látott szintre csökkent.

Nagy Tibor elmondta, hogy a bûnelkövetõ fiatalok száma 12, a gyermekkorúaké 25 százalékkal csökkent. Kiemelte, hogy a 18 és 24 év közötti fiatal bûnözõk erõszakosabbak, agresszívebbek mint korábban voltak. Az általános tendencia más országokban is, hogy a 18-24 évesek közül kerül ki a legtöbb bûnözõ. Az ügyészségek tavaly összesen majdnem 6 ezer esetben indítványozták a gyanúsítottak elõzetes letartóztatását, ezek 94 százalékában el is rendelték a bíróságok, melyek egyébként tavaly több mint 86 ezer embert ítéltek el. Az esetek 39 százalékában pénzbüntetést szabtak ki, csak az esetek harmadában volt börtönbüntetés. Utóbbiak közül 11-en voltak, akik életfogytiglani börtönbüntetést kaptak.

Az ügyészségen jelenleg 68 betöltetlen állás van, egy ügyészre 666 ügy jutott tavaly. A büntetõeljárások 45 százalékában egy év alatt döntés születik, ám az esetek 16 százaléka akár három évnél is hosszabbra nyúlik.