Budapest Pride – Az Amnesty International támogatja a fesztivált

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – Támogatja és részt vesz a melegek szombati felvonulásán az Amnesty International Magyarország. A jogvédő szervezet keddi közleményében reményének adott hangot, hogy a rendőrség a rendezvényen biztosítja a résztvevők szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogát.

 

A tizenhetedik Budapest Pride film- és kulturális fesztivál, amelynek célja, hogy bemutassa a magyarországi LMBTI közösség sokszínűségét, múlt vasárnap kezdődött.

A nyolcnapos Budapest Pride keretében tartott hagyományos felvonulás szombaton lesz.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban az Amnesty International úgy fogalmaz, hogy a rendezvénysorozat “méltó ünnepe a sokszínűségnek, a toleranciának és az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemnek”.

A nemzetközi jogvédő szervezet vezetői, illetve aktivistáik a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség jogainak, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának érvényesítése érdekében vesznek részt a rendezvényen – olvasható a szövegben.

Az Amnesty International emlékeztet: a “magyar állam kötelezettsége”, hogy minden állampolgára számára megkülönböztetés nélkül biztosítsa jogai érvényesülését, illetve a hátrányos megkülönböztetés és az előítéletből elkövetett bűncselekmények elleni védelmet.

A közlemény utal arra, hogy az új büntető törvénykönyv elfogadásával erősödött a homo- és transzfóbia elleni büntetőjogi védelem. A szervezet véleménye szerint fontos, hogy a jogszabályi változás után a mindennapokban is érvényesüljön a homofóbia és transzfóbia elleni határozott kiállás.

A rendfenntartó erők hatékony fellépése mellett azonban fontos lenne az is, hogy az állami és fővárosi politikai vezetők és főtisztviselők nyíltan elhatárolódjanak a szexuális kisebbségeket érő diszkriminatív és kirekesztő magatartástól, és határozottan kiálljanak az LMBTI emberek jogainak védelméért – olvasható a közleményben.

 

 

bhm \ bpg \ bpt

 

MTI

Címkék: