Helyi közélet

2014.12.31. 08:26

Beül a NAV a kasszába

Debrecen - Szigorodik az új évben a pénztárgépek használatára vonatkozó szabályozás.

Debrecen - Szigorodik az új évben a pénztárgépek használatára vonatkozó szabályozás.Már 2014-ben életbe lépett az a rendelkezés, mely szerint a pénztárgép használatára kötelezett adóalany, aki bizonylatadási kötelezettségét pénztárgépnyugta helyett számla kibocsátásával helyettesíti, köteles az általa kibocsátott számlákra vonatkozóan adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé.

Kötelező lesz

Azonban bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozói kör türelmi időszakot kapott, ami 2015-től lejár. Így január 1-től már minden vállalkozás, aki online pénztárgép használatára kötelezett, azonban nyugtaadási kötelezettségének számlakibocsátással tesz eleget, kötelező a NAV fele adatot szolgáltatnia. 2014 végéig le kell lecserélniük a hagyományos pénztárgépeket azoknak a cégeknek is, amelyek pénztárgép használatára nem kötelezettek. Január 1-jétől minden pénztárgép használatára kötelezett vállalkozás, aki bizonylatadási kötelezettségét online pénztárgépes nyugtaadás helyett számla kibocsátásával teljesíti, köteles a kibocsátott számlákról havonta, elektronikusan adatot szolgáltatni az adóhatóságnak. Ez a változás érvényes azokra is, akik az adatszolgáltatási kötelezettség alól korábban mentesültek. Tehát azokra a vállalkozásokra is, amelyek már az online pénztárgépek bevezetése előtt is kizárólag számlaadással tettek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

Havi jelentés

Ennek értelmében 2015 elejétől minden pénztárgéphasználatra kötelezett adóalanynak, aki ma még számlaadással teljesíti nyugtakibocsátási kötelezettségét, speciális adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik. Az adózónak a kibocsátott számlák adatait havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig elektronikusan kell beküldenie a NAV-nak úgy, hogy a számla kelte, a számla sorszáma, a vevő neve, a vevő címe és az ellenérték forgalmi adót is tartalmazó összege minden esetben szerepeljen rajta. Az adatbejelentést – a számlakibocsátás időpontját figyelembe véve – napi bontásban kell elkészíteni. Az adatszolgáltatási kötelezettség csak a 2015. január 1-jétől kibocsátott számlákra vonatkozik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában