Buda-Cash-botrány: állatok is veszélyben

Akt.:
Buda-Cash-botrány: állatok is veszélyben
© Illusztráció: HBN archív
Debrecen – Bernáth Csaba: ha az alapítvány 90 napig nem jut pénzhez, lehúzhatjuk a redőnyt.

Nemcsak emberek, de állatok is szorult helyzetbe kerültek a Buda-Cash Brókerház botránya miatti számlazárolások következtében. Az Együtt az állatokért Közhasznú Alapítvány debreceni telepén jelenleg 163 kutyáról és 10 cicáról igyekeznek gondoskodni állatvédők úgy, hogy bár a szervezet számláján van pénz, ahhoz 90 napig biztosan nem fognak hozzáférni.

Válságstáb

„Éppen most ül össze nálunk a válságstáb, hogy mi legyen, hiszen ezek a szerencsétlen állatok attól még enni kérnek, hogy a jegybank az Észak-magyarországi Regionális Banknál folyó vizsgálat miatt zárolta az alapítvány számláját” – tájékoztatta a Naplót Bernáth Csaba, az alapítvány alelnöke, aki szerint a takarmányozás a legkisebb gondjuk ezekben a napokban. Szavai szerint táp még akad néhány hétre való a raktárban, de húsra már nem telik a kutyáknak. – Nincs pénz a gondozók fizetésére, a járművek tankolására, ha így megy tovább, kikapcsolják az áramot, a vizet. Ilyen körülmények között képtelenség megfelelni annak a küldetésünknek, hogy Debrecenből és környékéről folyamatosan mentsük a balesetes, illetve sérült állatokat – mondta az alelnök.

A létük a tét

Az állatvédők szeretnék világgá kürtölni azt, hogy Debrecen egyetlen menhelyének a működése most tényleg komoly veszélybe került. A telep fenntartása havonta 1-1,2 millió forintba kerül (rezsi nélkül), amiből 600-800 ezer forint az állatorvosi költség.

Bernáth Csaba hangsúlyozta: mindennek a fedezete a számlájukon rendelkezésre áll, mégis úgy érzik magukat, mint ha egy fillérjük se lenne. A focistából lett állatbarát szerint a legkomolyabb veszélyt (állat- és közegészségügyi szempontból) éppen az jelenti, hogy nem tudják az egészséges állatokat beoltatni, a betegeket pedig kezeltetni. Ha ugyanis egy beteg állat kezelését muszájból idő előtt abbahagyják, és a sebe visszafertőződik, megbetegíti a többit is, és pillanatok alatt járványveszély alakulhat ki. „A jelen helyzetben egyedül az állatbarátok, a szimpatizánsok megértésében bízhatunk, akiket arra kérünk, hogy (akár kölcsön formájában is) segítsenek átvészelni az alapítványnak ezt a nehéz időszakot. Ha ugyanis az Együtt az állatokért Közhasznú Alapítvány 90 napig (amíg a vizsgálat tart) nem jut pénzhez, biztosan becsukhatja a kaput” – fordult a nyilvánossághoz Bernáth Csaba.

– Petneházi Attila –


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:


„Hát milyen országban élünk?!”
Berettyóújfalu – L. Ritók Nóra szerint végzetes hiba volt, hogy naivan megbíztak a számlavezető bankjukban.