Helyi közélet

2015.05.22. 14:01

Szegények közt…

Debrecen - Az Észak-alföldi a tizenegyedik legszegényebb az EU 273 régiójából az Eurostat nemrég közzétett listája szerint, melyben az uniós tagállamok 2013. évi, standard vásárlóerő-paritáson számolt GDP adatait vették figyelembe.

Debrecen - Az Észak-alföldi a tizenegyedik legszegényebb az EU 273 régiójából az Eurostat nemrég közzétett listája szerint, melyben az uniós tagállamok 2013. évi, standard vásárlóerő-paritáson számolt GDP adatait vették figyelembe. A tavaly februárban megjelent, hasonló összehasonlítást tartalmazó, 2011. évi adatok alapján rangsoroló listán még tizenkettedikként állt az Észak-Alföld. Valójában a helyzet ennél is rosszabb, mert a legutolsó, Mayotte nevű régió az előző lajstromban még nem szerepelt, tehát ettől eltekintve, 272 régiót figyelembe véve hátulról a tizedikek vagyunk, vagyis két helyet csúsztunk le.

Az adatok azt mutatják, hogy az Észak-Alföldön az EU28 átlagának mindössze 42 százaléka az egy főre jutó bruttó hazai termék értéke (előzőleg 43 százalék volt). A legszegényebb Mayotte (mely Franciország egy szigete Afrika és Madagaszkár között) esetén ez a szám 27 százalék, azután egy bolgár régió következik, Severozapaden 30 százalékkal (a tavalyi listán utolsó volt, 29 százalékos aránnyal). Észak-Magyarország hátulról a nyolcadik (40 százalék), Dél-Dunántúl és Dél-Alföld pedig a 12. helyen osztozik egymással és egy romániai régióval (mindhárom 45 százalék). A 15 legszegényebb között (a franciát leszámítva) csak magyar, román és bolgár régiók vannak, majd 15-től 20-ig lengyelek következnek.

Gazdagok közt a leggazdagabb a belső-londoni, az EU-átlagot több mint háromszorosan meghaladó teljesítményével (325 százalék). Ezt a luxemburgi és a brüsszeli régió követi (ahogyan a korábbi listán is; 258 és 207 százalékkal). Közép-Kelet-Európából változatlanul a pozsonyi (184 százalék) és a prágai (173 százalék) régió került az első húszba, a 6. és a 9. helyen.

HBN


Az Eurostat a 2013-as árszínvonalak alapján összehasonlította a régiók egy főre eső GDP-jét, amelyből az a szomorú (bár ismert) tény derült ki, hogy hazánk még mindig az Európai Unió legszegényebb országai között van. Vékony Zsolt jegyzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában