Búcsúlátogatást tesz Londonban Barack Obama amerikai elnök

London – Kétnapos hivatalos látogatást kezd pénteken Londonban Barack Obama amerikai elnök.

Obamát – akinek elnökként valószínűleg ez lesz az utolsó látogatása Nagy-Britanniában – pénteken magánjellegűnek minősített ebéden fogadja II. Erzsébet királynő a windsori uralkodói rezidencián, este pedig Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő vacsorán látja vendégül az elnöki házaspárt.

Obama a két királyi program között, péntek délután tárgyal a Downing Streeten David Cameron miniszterelnökkel.

Az amerikai elnöknek ez lesz az ötödik látogatása az Egyesült Királyságban, de érkezését most különösen feszült várakozás előzi meg. Obama ugyanis a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás kampányának kellős közepén utazik Londonba, és eddig sem titkolta, hogy a referendum kimenetele nem közömbös számára.

Az amerikai elnök a BBC televíziónak tavaly például kijelentette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad.

Obama akkori nyilatkozata szerint a II. világháború után kiépült európai intézményrendszer biztonságosabbá tette a világot, hozzájárult a globális jólét növekedéséhez, és az Egyesült Államok ezért azt szeretné, ha az Egyesült Királyság ennek az intézményrendszernek az egyik letéteményeseként őrizhetné meg jelenlegi befolyását a világpolitikában és a világgazdaságban.

Amerikai részről ráadásul nemcsak Obama adott hangot a további brit EU-tagságot pártoló véleményének.

A héten az Egyesült Államok nyolc egykori pénzügyminisztere, George Shultz, Michael Blumenthal, Robert Rubin, Lawrence Summers, Paul O’Neill, John Snow, Henry Paulson és Timothy Geithner közös nyílt levélben hívta fel a brit választók figyelmét annak kockázataira, ha Nagy-Britannia a népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapban közzétett felhívás szerint “a brit gazdaság jövőjére feltett kockázatos fogadás” lenne a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból, és egy ilyen fejlemény megkérdőjelezhetné London globális pénzügyi központként betöltött szerepét is.

A brit EU-tagságot pártoló amerikai megnyilatkozások komoly indulatokat szítanak a brit belpolitika Brexit-párti táborában.

A kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának képviselői nemrégiben közös levélben kérték az amerikai elnöktől, hogy ne avatkozzon be a brit EU-tagságról kiírt népszavazás kampányába londoni látogatása idején. A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának száznál több Brexit-párti képviselője a levélben annak a véleményének adott hangot, hogy bármiféle intervenció Obama részéről a júniusi népszavazás eredményének érvényességét is megkérdőjelezné.

– MTI –