Búcsú a debreceni Ady könyvesbolttól

Búcsú a debreceni Ady könyvesbolttól
Debrecen – Megszűnt Debrecen évtizedeken át legnépszerűbb, leglátogatottabb boltja, az Ady Endréről elnevezett könyvesbolt. Kinek fáj ez rajtam kívül?

Megállok a kirakat előtt, a Piac utcán, mint csaknem hatvan esztendeje mindennap. De már nem az új könyvek serege csábít, mint korábban, nem is leértékelt vagy sérült könyvek vására, mint az utóbbi években. Csupán egy tábla néz szembe velem: a bolthelyiség kiadó, bérbe vehető.

 

Nem csak vásároltam itt

 

Lemerevedek, majd lógó orral elsomfordálok onnan. Megszűnt Debrecen évtizedeken át legnépszerűbb, leglátogatottabb boltja, az Ady Endréről elnevezett könyvesbolt. Kinek fáj ez rajtam kívül? Hiszen itt vannak az új, gyönyörűen kialakított könyvesboltok, a Tóth-hálózat, az Alexandra, a Libri, a Líra és Lant, nincs ok panaszra. Nos, nekem fáj. Nem jelentéktelen könyvtáram nagyobb részét ebben a könyvesboltban vettem. De nem csak vásároltam itt. Voltak könyvkereskedők, akik tudtak minden újdonságról, tudtak a törzsvevők ízléséről, voltak itt könyvbemutatók, itt találkozni lehetett Debrecen könyvbarát lakóival, írókkal, művészekkel, tanárokkal, de nem csupán a humán értelmiséggel. Naprakész tájékozottság, teljes körű választék várt itt mindig. Sajnálom ezt a boltot.

 

Nemcsak a város szellemi történelme őrzött meg

 
És sajnálom azokat a régi könyvkereskedőket, akiket nemcsak a város szellemi történelme őrzött meg, hanem a magyar irodalom is. Harmati bácsi vagy Csáthy Ferenc, Bertók Lajos vagy a Telegdiek könyvesboltjaiDebrecen kulturális örökségének olyan szeletei voltak, amelyeket nem törölhet el, nem hamisíthat meg semmiféle modern törekvés. Ezekben az általam említett könyvesboltokban járt Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Móricz Zsigmond, Szabó Magda, és jártak jelentős személyiségek az Ady könyvesboltban is. Számát se tudom, hány alkotóval találkozhatott itt Debrecen könyvbarát közönsége.

 

Mért ne lehetne könyvkereskedői múzeum?

 
Jó, ne legyen könyvesbolt a régi Adyból. De lehetne például olyan könyvkereskedői múzeum, amelyben a fent említettek és mások emlékhelyet kaphatnának. Mint mondjuk Sopronban a patikamúzeum. Ez kellene hogy legyen az Adyból. Nekem nincs annyi pénzem, hogy kibérelhessem erre a célra. És Debrecen városának?

– B. J. –