Búcsú – egy völgynyi India Somogyvámoson

Búcsú – egy völgynyi India Somogyvámoson
Somogyvámos – Templom, papok és szerzetesek, vásár, árusok, nézelődők, alkudozók és persze a színpadon sok-sok műsor – búcsú. Ez azonban egészen más, mint bármelyik Magyarországon.

Nem csoda, hiszen Somogyvámoson vagyunk, az Indiai Kulturális Központban, a Biofarmon, vagy ahogyan a legtöbben ismerik még mindig, a Krisna tudatú hívők hazai központjában. Ezt a titulust azonban már régen kinőtte a völgy. Jóval több, mint egy távoli vallás hazai követőinek lakhelye. És ezt megtapasztalhatta mindenki, aki ellátogatott a július utolsó hétvégéjén rendezett búcsúba.

Hetedik anyánk

Jöttek is nagyon sokan, hiszen az egzotikum, a kuriózum vonzza az embereket. Egy csipetnyi Indiát az érdeklődők már a búcsú bejáratánál kaptak, hiszen a jegyárusok dótiban és száriban fogadták  vendégeket, akik számára az első igaz különlegességet a bejáratot “őrző” két hatalmas elefánt jelentette.

Sokan megálltak egy fénykép idejéig. Beljebb, a tavacskának az indiai folyók partját idéző kiképzésű oldala és a vallásalapító ott lévő emlékhelye késztette megállásra a látogatókat. A búcsúba “zarándoklók” akarva, akaratlanul az élénksárga színű, hagymakupolákkal díszített épület felé vették az irányt.

Ez a völgy iskolája, amelyet a jeles alkalomból a látogatók előtt is megnyitottak. A dótiba bújt tanár úr lelkesen magyarázza, hogy itt tanulni is megtanulnak a gyermekek, akik most még csak öten vannak, de a Krisna-völgyben megtörtént a népesség-robbanás, ezért néhány év múlva legalább húszan lesznek.

Még egy kis kapaszkodó és már az istállóban találtuk magunkat, ahol az egyik tehenet ottjártunkkor éppen a hamarosan kezdődő Krisna-esküvőre öltöztették. Érthető, hiszen Krisna, India; a távoli, kontinensnyi országban pedig a szarvasmarhák szent állatok – mondják, ők a hetedik anyánk. Ennek megfelelően bánnak a völgyben az állatokkal.

Esküvő indiai módra

Az istállótól a templomig húzódó néhány száz méteren pedig a vásár fogadta a búcsújárókat. Persze ez a forgatag is ízig-vérig krisna-völgyi, indiai és biofarmi, hiszen minden, amit kínálnak, természetes anyagból van és a testi-lelki-szellemi egészségünket szolgálja. Igen, az ételek biominősítésűek, a könyvek és kiadványok a lelki épülést segíti, az öltözetek természetesek. És persze aki akarta megtudhatta azt is, hogy mekkore a biológiai lábnyoma, miként teheti környezetbarátabbá lakóhelyét.

Akik pedig igazi különlegességre vágytak, a valóság sátorban száriba, dótiba bújhattak és a völgy lakóira jellemző motívumokkal ékesíthették homlokulat, kezüket, karjukat. A hatalmas színpadon a búcsú mindhárom napján zajlott a műsor: yoga-bemutató, indiai néptánc, színjátékok, tradicionális indiai zene, táncok, aikido, esküvő… Bocsánat! Az esküvő nem a műsor része volt, hanem valódi. Az indiai szokásoknak megfelelően fogadtak ténylegesen is örök hűséget a párok – mindhárom napon egy-egy ceremóniát láthatott az ezernyi látogató.

A legelszántabbak a templomteremben az esti közös éneklésbe is bekapcsolódhattak, illetve átélhették a hajnali szertartás léleknek szóló élményét.

HBN
hirdetés