Brutalitás a divat jegyében: járni sem bírnak a bundájukért tenyésztett sarki rókák

Brutalitás a divat jegyében: járni sem bírnak a bundájukért tenyésztett sarki rókák
© Fotó: Daily Mail
Nagy-Britannia – Normál testsúlyuk ötszörösére hizlalják az állattenyésztők a sarki rókákat, hogy aztán szőrméjüket olyan világmárkáknak értékesítsék, mint például a Louis Vuitton – fakadtak ki nemrégiben az állatvédők. A kistestű ragadozókat addig tömik, amíg el nem érik az akár 18 kilogrammos súlyt, amely mintegy ötszöröse a normálisnak. Végtagtörés kockázata nélkül a végén már lábra sem tudnak állni az állatok.

Ez már nem divat, szimplán őrület: a Justice for Animals nevű, állatok jogait védő szervezet felemelte hangját a sarki rókák elleni állatkínzással szemben, amely sokakban felháborodást keltett világszerte. Bár kézzel fogható bizonyítékuk nincs, az állatvédők tudni vélik, hogy a brutális eljárásért többek közt Louis Vuitton is felelős – írja a Daily Mail.

Fotó: Daily Mail Fotó: Daily Mail ©

Kristo Muurimaa, a szervezet egyik tagja így nyilatkozott az ügyben a Sunday Times újságírójának:

Minél nagyobbra híznak, annál nagyobb a bőrük, és így jóval több szőrmét tud eladni a tenyésztő, persze az egésznek az állat szívja meg a levét.”

Szabadon élő sarki róka a természetes élőhelyén Fotó: Daily Mail ©

A sarki rókák akár a mínusz 70 fokos hideget is túlélik sűrű, vastag bundájuknak, és az alatta található zsírrétegnek köszönhetően, persze ugyanebből az okból kifolyólag szőrük rendkívül értékes a divatcégek számára.

Forrás: tenyek.hu
Kaba - Tizenegyszer lőttek meg egy kutyát légpuskával egy Hajdú-Bihar megyei településen. Kilencszer a fején találták el. A sérült állatot sokkos állapotban vitték kórházba, ahol komoly műtéten esett át, és jelenleg jobban van. A rendőrség nyomoz az ügyben. A Tények riportja. Forrás: tenyek.h...

Finnország egyik legnagyobb szőrmekereskedése, a Saga Furs évente mintegy 2 és fél milliót értékesít sarki róka prémből világszerte, és a cég hivatalos honlapján a Louis Vuitton márka is szerepel a felvásárlók között. A finn vállalat szóvivője mindenesetre határozottan elutasította az állatvédelmi szervezet vádját.