Brutális lakásár-emelkedés Hajdú-Biharban: akár triplájába is kerülhetnek az ingatlanok

Akt.:
Debrecenben is volt emelkedés
Debrecenben is volt emelkedés - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Amíg egy debreceni ingatlant 2014-ben átlagosan 227 ezer forintos négyzetméter áron kínáltak, addig tavaly már 261 ezer forintért; az ebből a szempontból legnyomottabbnak mondható Polgári Kistérségben ugyanekkor 62 ezerről 71 ezer forintra változott a kínálati ár – derül ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló megyénket is felölelő felméréséből.

Eszerint a hajdú-bihari átlag 2015-ben 224 ezer forint volt, ami 8 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A megyén belül hatalmasak a különbségek: amíg például egy ingatlant a Püspökladányi Kistérségben tavaly 89 ezer forintért adtak négyzetméterenként, addig a Hajdúböszörményiben 138, a Debreceniben – mint az előbb írtuk – 261, míg Budapesten 403 (!) ezer forintért kínáltak.

Nagy házak hátrányban

Megyénk kistérségei közül egyedül a Hajdúhadháziban stagnált a kínálati ár (127 ezer forint), a többiben emelkedést jegyeztek. Ebben a versenyben a Balmazújvárosi Kistérség végzett az élen 17 százalékos növekedéssel (95 helyett 111 ezer forint). A Derecske-Létavértesi Kistérségben 14, a Hajdúszoboszlóiban 9 százalék volt az emelkedés, ugyanakkor az árakban zongorázni lehet a különbséget.

Ditróy Gergely elemző szerint Magyarország felkapott régióiban emelkedés várható, míg a kevéssé vonzó térségekben további csökkenés jöhet. A nagy alapterületű családi házak tulajdonosai azok, akik elsősorban vesztesei lehetnek a mostani folyamatnak.

HBN

Címkék: ,