Brutális emberölés Debrecenben: „szolgájaként használta” gyilkosa Imrét

Akt.:
Brutális emberölés Debrecenben: „szolgájaként használta” gyilkosa Imrét
© Fotók: police.hu
Debrecen – A hét elején még tudták, ki volt az a kb. 50 éves férfi, akire debreceni járőrök találtak rá január 23-án a hajdú-bihari megyeszékhely egyik lakóházának udvarában. A tanúvallomások során mindenki csak Imre néven emlegette őt, közelebbit azonban senki nem tudott róla mondani. A Zsaru Magazin cikke.

Frissítés: a rendőrségtől kapott információ szerint a rendőrség azonosította az elhunytat: egy 56 éves földesi férfi az áldozat.

A téli hidegnek semmiképpen nem megfelelő öltözetben, magatehetetlenül feküdt a férfi a földön, testét sérülések borították. Kórházba vitték, de már nem lehetett rajta segíteni: az orvosi ellátás ellenére életét vesztette.

Az igazságügyi orvosszakértő több, bántalmazásból eredő sérülést talált a holttesten. A szakvélemény rávilágított arra is, hogy a halál bekövetkeztéhez elsődlegesen a sértett kihűlése vezetett. A zsaruk egy brutális bántalmazás részleteire derítettek fényt. Egy nap alatt elfogták a gyilkost.

– A nyomozás szálai egy közeli lakatlan házhoz vezettek, melybe alkalomszerűen hajléktalanok veszik be magukat, hogy meghúzódjanak a téli időjárás elől – mondta Hamza József alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

– A tanúk kihallgatása után az a történet bontakozott ki, hogy a komádi lakcímmel rendelkező, de az utcán élő R. László (46) afféle háziúrként viselkedve, rendszeresen hajléktalan szállóvendégeket fogadott ott – annak ellenére, hogy erre egyébként semmilyen jogosultsága nem volt.

Gyengébb társait módszeresen megalázta, koldulással szerzett pénzeiket elvette tőlük, és kéregetésre kényszerítette őket.”

Az áldozatot mintegy egy hónapja – ahogyan a tanúk fogalmaztak – szolgájaként használta. Január 22-én a kora esti órákban gerjedt haragra iránta, ugyanis nem volt megelégedve a férfi által összekoldult pénz mennyiségével. Utasította őt, hogy a földön, hason csúszva járuljon eléje, majd “Ülj!, Állj! és Feküdj”vezényszavakkal parancsokat adott neki, melyeket a férfinak végre kellett hajtania.

db8

Fotó: police.hu

R. László sérelmezte azt is, hogy hideg van a lakásban. Ennek okát szintén abban látta, hogy a férfi nem jól “szolgálja” őt.

Ököllel és egy vascsővel ütlegelni kezdte, haját meggyújtotta, ecetet locsolt az arcába, és vízzel is leborította. Elvette matracát is, és arra kényszerítette, hogy a csupasz betonon aludjon.”

– Egy másik férfi, aki szintén jelen volt a bántalmazás idején, elmondta, hogy megpróbált a sértett védelmére kelni. R. László azonban a vascsővel rá is támadott, így félelmében csupán kényszerű szemlélője maradt az eseményeknek – folytatta az alezredes. – Később azért, hogy ne a lakásban haljon meg, R. László az akkor már az egyik lábára sántító, hiányos öltözetű férfit kihúzta onnan, és magára hagyta. Miután azonosítottuk a bántalmazót, országos elfogatóparancsot adtunk ki ellene. Járőreink január 24-én a debreceni Nyugati utcában fogták el őt.

A Hajdú-Bihar megyei zsaruk emberölés bűntettének, a tanú elleni fellépés miatt pedig testi sértés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást R. László ellen. Előzetes letartóztatását a bíróság január 26-án rendelte el.

– Kutlán Edina / Zsaru Magazin –