Brutális áfacsökkentés történt Romániában

Bevezették a kilenc százalékos áfakulcsot az élelmiszerekre keleti szomszédunkban.

A lépéssel most már a gyártó és forgalmazó cégeknek nem csak a kenyér, hanem valamennyi élelmiszer esetében kötelező alkalmazniuk a csökkentett áfakulcsot. Az adócsökkentés kiterjesztésétől 12 százalék körüli árcsökkenést várnak az élelmiszerszektorban.

Kilenc százalék

Kilenc százalékra csökkentették az élelmiszerek áfáját Romániában. A mától hatályos intézkedéstől 12 százalékos árcsökkenést várnak a román élelmiszerszektorban. A kilenc százalékos áfakulcs érvényes az az alkoholmentes italokra és minden olyan élő állatra, illetve növényre, amelyet az élelmiszeripar hasznosít. Az általános forgalmi adó most 24 százalékos Romániában, az új adótörvénykönyv ennek szintjét jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené. A kabinet most sürgősségi rendelettel hozta előre a 2016-tól tervezett adócsökkentő intézkedések élelmiszereket érintő részét, amelyeket a parlamenti elfogadásra váró új adótörvénykönyv irányoz elő.

Elbírja a büdzsé

Ahogy arról az Agrárszektor.hu korábban beszámolt, a román költségvetés helyzete lehetőséget nyújt az áfacsökkentésre. Victor Ponta román miniszterelnök szerint ugyanis az ottani büdzsé a tervezett 5 milliárd lejes (340 milliárd forint) hiány helyett 5 milliárd lejes többlettel zárta az idei első negyedévet és így máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével.

HBN

Címkék: , ,