Brüsszeli robbantások – Volt CIA-igazgató: az európai szolgálatok színvonala “nagyon egyenetlen”

London – A nemzetbiztonság nem elsősorban az Európai Unió, hanem az egyes nemzetállamok felelőssége, de az EU-tagállamok biztonsági szolgálatainak színvonala “nagyon egyenetlen” – mondta pénteken a BBC-nek Michael Hayden volt CIA-igazgató.

Hayden, aki 2009-ig állt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség élén, és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója is volt, a BBC rádió pénteki politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: Nagy-Britanniában és Franciaországban “nagyon jó és agresszív” szolgálatok működnek. A skandináv országok elhárító ügynökségei is jók, de kicsik, azonban a kontinens többi országának többségében, és különösképpen Belgiumban sajnos kis, erőforrásokkal nem kellőképpen ellátott, törvényi akadályokba ütköző szolgálatok dolgoznak, Belgium esetében ráadásul egy olyan kormánynak, amely maga is “kihívásokkal küszködik az általános kormányzati tevékenység ellátásában” – fogalmazott a volt CIA-igazgató.

Michael Hayden szerint az Európai Unió “nem járul hozzá természetes módon” az egyes tagállamok nemzetbiztonságához, sőt bizonyos értelemben a útjában áll a tagországok nemzetbiztonsági tevékenységének.

A CIA egykori vezetője ezt a véleményét nem fejtette ki részletesebben, kijelentette ugyanakkor, hogy – minden egyéb járulékos kérdést félretéve, és csak a nemzetbiztonság kérdésére összpontosítva – nem lenne különösebb hatása az amerikai és a brit biztonsági szolgálatok együttműködésére, ha Nagy-Britannia a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

Hayden ezzel összefüggésben megismételte: véleménye szerint a nemzetállami biztonsági szolgálatok viselik az elsődleges felelősséget a nemzetbiztonságért.

A volt CIA-igazgató e véleményével szembekerült a brit kormány álláspontjával. Theresa May brit belügyminiszter a héten a The Times című konzervatív brit napilapnak kijelentette, hogy veszélybe kerülhetne az európai partnerekkel folytatott hírszerzési információcsere, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból. Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka pedig azt mondta, hogy “bürokratikus lidércnyomással” fenyegetne, ha a brit EU-tagság megszűnése esetén a brit hatóságok minden egyes uniós tagállammal kénytelenek lennének újratárgyalni a jelenlegi EU-szintű bűnüldözési együttműködési megállapodásokat.

Sir Bernard szerint kérdéses az is, hogy a brit rendőrség ugyanúgy hozzájutna-e a terrorizmus elleni fellépéshez elengedhetetlen hírszerzési értesülésekhez, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.

– MTI –
hirdetés