Brüsszeli robbantások – Vasárnap részlegesen újranyitják a brüsszeli nemzetközi repülőteret

Brüsszel – Vasárnap részlegesen újranyitják a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol az előző héten kettős robbantásos merényletet hajtottak végre – jelentette be a légikikötőt üzemeltető vállalat.

Arnaud Feist, a vállalat igazgatója arról számolt be szombati sajtótájékoztatóján, hogy másnap három járatot fog indítani a Brussels Airlines belga légitársaság a repülőtérről.

Az illetékes reményét fejezte ki, hogy június végéig vagy július elejéig teljesen helyreállíthatják a repülőtér működését.

“A belgiumi légi közlekedés történetének legsötétebb napjait élte meg az ország” – mondta Feist a tizenhat halálos áldozatot követelő repülőtéri robbantásokról.

A szövetségi rendőrség szóvivője elmondta, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe az újranyitott repülőtéren. Michael Jonniaux közölte, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják a repülőtérre érkező járműveket, az utasok pedig csak a papírjaik ellenőrzése és a csomagjaik átvizsgálása után léphetnek majd be a terminálba.

A Zaventem repülőtér februárban mintegy 1,5 millió utast szolgált ki, naponta átlagosan 600 járatot fogadott és indított.

A március 22-én elkövetett terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként romos repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más városok repülőtereire irányították át.

A két helyszínen – a repülőtéren és a metróban – végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harminckét ember életét vesztette.

Zaventem Európa egyik legnagyobb repülőtere: évente 23,5 millió utast szolgál ki, valamint 489 ezer tonna teherszállítmány halad át rajta. Hetvenhét különböző légitársasággal 226 úti cél érhető el az Európai Unió és a NATO székhelyének is otthont adó belga főváros nemzetközi repülőteréről. Az új biztonsági intézkedések miatt az indulási oldalon egyelőre óránként legfeljebb 800 utast tudnak ellátni, ami a korábbi kapacitás egyötödének felel meg.

– MTI –