Brüsszeli robbantások – Újabb felhívást tettek közzé a harmadik repülőtéri merénylő kézre kerítése érdekében

Akt.:
Brüsszeli robbantások – Újabb felhívást tettek közzé a harmadik repülőtéri merénylő kézre kerítése érdekében
© Fotó: independent.co.uk
Brüsszel – Újabb felhívást tett közzé csütörtök délután a belga szövetségi ügyészség a harmadik, még szökésben lévő repülőtéri merénylő kézre kerítése érdekében, akinek a térfigyelő kamerák felvételei alapján már sikerült modellezni a menekülési útvonala egy részét.

Eric Van der Sypt, a vádhatóság szóvivője elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokat elkövető háromfős terrorkommandó sötét kalapot és világos felöltőt viselő tagja gyalog menekült el a helyszínről. Kamerafelvételek bizonyítják, hogy az ismeretlen személyazonosságú férfi reggel 7 óra 58 perckor lépett ki a terminálból, először elsétált Zaventembe, majd onnan a belga főváros Schaerbeek nevű negyedébe, ahol 9 óra 50 perckor nyoma veszett.

A férfi mintegy 10 kilométert sétált és az idő nagy részében telefonon beszélt.

A gyanúsított, aki feltehetően elbizonytalanodott és mégsem robbantotta fel magát, útközben eldobta a felöltőjét, amelyet ugyancsak keres a rendőrség.

Az ügyészség arra kérte a lakosságot, hogy forduljanak a hatóságokhoz, amennyiben véletlenül lefilmezték a férfit vagy rendelkeznek olyan információval, amely segítheti a nyomozást.

Ugyancsak csütörtökön a novemberi párizsi terrortámadások Brüsszelben őrizetbe vett feltételezett főszervezőjének ügyvédje azt közölte, hogy Salah Abdeslam Franciaországnak történő kiadatására csak néhány hét múlva fog sor kerülni, hogy a belga szerveknek legyen elegendő idejük a gyanúsított kikérdezésére.

A 26 éves Abdeslam a november 13-i merényletek után menekült Brüsszelbe, és egészen addig ott bujkált, amíg március 18-án el nem fogták.

A két helyszínen – a repülőtéren és a metróban – végrehajtott március 22-i brüsszeli merényletekben harminckét ember életét vesztette és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.

– MTI –