Brüsszeli robbantások – Belga sajtó: vécébe önthette a nála lévő robbanószert a metrós merénylő társa

Brüsszel – A vécébe önthette a nála lévő robbanószert a brüsszeli metróban márciusban merényletet elkövető terrorista társa, a belga hatóságok által a támadásokat követően őrizetbe vett Osama Krayem – jelentette a helyi sajtó pénteken.

A térfigyelő kamerák felvételei szerint a svéd állampolgárságú Osama Krayem röviddel a merényletek előtt együtt volt a Maelbeek brüsszeli metróállomáson önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraouival, és mindkettejüknél ugyanolyan táska volt. Krayem azt állítja, hogy ő az utolsó pillanatban elbizonytalanodott, és mégsem robbantotta fel magát, inkább elhagyta a helyszínt.

A repülőtéren elkövetett robbantásoknál használt táskákat megvásárló Osama Krayemet április 8-án fogták el a hatóságok, s őt is terrorista bűncselekményben való részvétellel vádolták meg.

A rendőrök a férfi táskáját megtalálták, a benne lévő robbanószernek viszont nyoma veszett.

A La Libre Belgique című újság értesülései szerint Krayem arról számolt be, hogy a metróból való távozását követően egy, a dzsihadisták rejtekhelyeként szolgáló lakásba ment a brüsszeli Etterbeek negyedben, ahol a vécébe öntötte a táskában lévő TATP-t, vagyis triaceton-triperoxidot. A biztonsági körökben “Sátán anyjaként” is nevezett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli terrortámadások elkövetői is.

A Le Soir című lap azt jelentette, hogy a nyomozók hihetőnek tartják Krayem magyarázatát.

A belga szövetségi ügyészség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a lapértesüléseket.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, harmincketten meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

– MTI –