Brüsszeli robbantások – Belga sajtó: az illetékes nem kapta meg időben a metróhálózat lezárására vonatkozó utasítást

Brüsszel – E-mailben utasították a belga rendőrség illetékes tisztségviselőjét a metróhálózat lezárására néhány perccel a brüsszeli Maelbeek állomáson elkövetett márciusi robbantást megelőzően, ő azonban nem olvasta időben a levelet, azt ugyanis a privát fiókjára küldték – jelentette a helyi média szerdán.

A La Derniére Heure című napilap beszámolója szerint erről maga az illetékes, Jo Decuyper számolt be szerdán a brüsszeli merényletek kivizsgálására felállított parlamenti bizottság előtt.

A rendőrségi tisztségviselő a meghallgatáson leszögezte, a tragédia akkor is bekövetkezett volna, ha korábban látja a levelet. “Ha lett volna olyan gomb, amivel megszakítható minden és elrendelhető az evakuáció – márpedig ilyen nyilvánvalóan nem létezik -, akkor sem lehetett volna megelőzni (a történteket)” – mondta.

A rendőrségi utasítást tartalmazó email reggel 9 óra 7 perckor érkezett meg Decuyper fiókjába, négy perccel a metrókocsiban végrehajtott robbantás előtt. A férfi szerint a metróhálózat lezárása ugyanakkor legalább 30 percet vesz igénybe.

A két helyszínen – a metróban és a Zaventem repülőtéren – elkövetett március 22-i brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember életét vesztette és több mint háromszázan megsebesültek. A merényleteket az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.

– MTI –
hirdetés