Nagyvilág

2008.06.22. 17:45

Szaúd-Arábia kész fokozni olajkitermelését

<p>Évtizedekre elegendő olajkészlet van a világon - mondta a szaúd-arábiai olajügyi miniszter, Ali al-Nuaimi Dzsiddában azon a csúcstalálkozón, amelyen olajkitermelők és felvásárlók vettek részt.</p>

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy hazája - a világ legnagyobb olajexportőre - növelni fogja nyersolajkitermelő kapacitását.

"Az aggodalom, hogy hosszú távon nem lesz elegendő olaj, várhatóan a jövőben tovább növeli a nyersanyag árát, de ez a félelem nem helyénvaló" - vélte a szaúdi olajügyi miniszter. Az Egyesült Államok energiaügyi biztosa, Samul Bodman eközben azon a véleményen volt, hogy a kitermelés nem követte a megnövekedett keresletet, és ez vezetett a csillagászati árakhoz. Egy év leforgása alatt egy hordó nyersolaj ára 70 dollárról 140 dollár közelébe érkezett.

Nuaimi rámutatott, hogy 2007 második negyedévétől 2008 második negyedévéig napi 800 ezer hordóval, 1 millió kétszázezerre emelkedett a világkereslet a nyersolaj iránt. Ugyanebben az időszakban a rendelkezésre álló olajkészlet is növekedett: napi 1,4-1,6 millió hordónyi volt. A szaúdi szakember szerint a magas árak nem tükrözik a rendelkezésre álló olajkészletet, "nyilvánvalóan valami másról is van itt szó". Nuaimi épp ezért úgy véli, hogy pusztán a kitermelés növelése nem fogja megszelidíteni a mostani árakat.

Szaúd-Arábia mégis ígéretet tett arra, hogy 9,7 millió/hordó/napra fokozza tényleges kitermelését. 1981 óta ez a legmagasabb napi kitermelés, akkor 10 millió hordót töltöttek tele naponta a szaudiak.

A szaúd-arábiai tengerparti városban rendezett konferencián Nuaimi bejelentette, hogy országa 2009 végére napi 12,5 millió hordóra növeli kitermelő kapacitását a mostani 11,3 millióról. Ha a kereslet megkívánja, később akár még napi két és félmillió hordónyi kapacitást is hozzátehet ehhez. A következő öt évben 129 milliárd dollárt fordítanak Szaúd-Arábiában az olajüzletre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!