Brüsszel nincs elragadtatva a főpályaudvari tervektől

Brüsszel nincs elragadtatva a főpályaudvari tervektől
© Forrás: Magánarchívum
Debrecen – Az Európai Unió részéről nem annyira egyértelmű az olyan főpályaudvari beruházások támogatása, mint amilyen például a debreceni intermodális központ is lesz – derült ki Szalóki Flórián szerdai előadásából. Ügyesen kell pénzt kérniük az uniótól.

A közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkár egy regionális közlekedés aktuális kérdéseiről szóló szerdai debreceni konferencián beszélt arról, hogy „az Európai Bizottság nem érti”, milyen alapon kíván pénzhez jutni a kormányzat ilyen projektek megvalósítására, miközben csak megtérülő fejlesztéseket támogatnának. Márpedig a vasúti közlekedés – jegyezte meg Szalóki Flórián – nem az.

– Álláspontunk szerint ez a beruházás a Nemzeti Közlekedési Stratégia része, emiatt olyan érvek kellenek, amik meggyőzik az EU-t, hogy igen is jogosultsága van az elképzelésnek – hangsúlyozta. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a debreceni főpályaudvar – mely elkészültére Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusi látogatásán tett ígéretet – mindenképp megvalósul.


s44

Debrecen adott otthont a XI. Regionális Közlekedési Konferenciának | Fotó: Matey István


Kizöldül a tér

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármester elmondta: a város az elsők között indította el a fenntartható városi mobilitási tervét, aminek legfontosabb eleme az intermodális központ. Ehhez a tervek gyakorlatilag készen állnak, már csak a finomítások vannak hátra. – A projekt a NIF Zrt.-vel való együttműködési megállapodással válik valóra. A győztes pályázó a város élhetőségét is figyelembe vette, amikor olyan műszaki megoldást ötlött ki, melyben a 4-es főútvonalat föld alá vitte az állomás épületénél. A Petőfi tér kizöldül, a terven fellelhető két új épületben üzletek, irodák, kereskedelmi egységek létesülnek majd. Amennyiben a központ létrejön, a debreceni közösségi közlekedés új dimenzióba léphet – szögezte le Barcsa Lajos.

HBN–MSz


Megvan, milyen lesz az új debreceni főpályaudvar!
Debrecen – Minden közlekedési eszköz egy szintről lesz elérhető az új főpályaudvaron.