Bronzérem – harminc év után

Lévai János
Lévai János - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – A debreceni Lévai János remekelt az oroszországi világbajnokságon.

Tíz év után 2018-ban ismét az oroszországi Permben rendezték meg októberben a 20. Veterán Kötöttfogású Birkózó Világbajnokságot.

Az esemény rangját az is mutatja, hogy az ünnepélyes menynyitón részt vett Alekszander Karelin háromszoros olimpiai, kilencszeres világ-, és tizenkétszeres Európa-bajnok is.

A versenyen harminchat ország 225 birkózója mérte össze erejét a 35-60 év között korcsoportban.
Magyarországot „B” korcsoportban egy „A” és „E” korcsoportban kettő-kettő, a „C” korcsoportban pedig hat versenyző képviselte.

bi2Fotó: magánarchívum

Az „E” korosztály 70 kilogrammos súlycsoportjában indult a debreceni dr. Buchholcz Gyula is, aki az ukrán, német, török, svéd, litván és négy orosz versenyzőt felvonultató mezőnyben a bronzmeccsig jutott. Ott azonban ukrán ellenfele bizonyult jobbnak, így világbajnoki pontszerzőként az ötödik helyen végzett. Az Alpha Wrest Fight Team versenyzője szerint edzője, Fekete Dániel nélkül nem tudott volna ilyen sikeresen szerepelni.

Nála is jobban szerepelt az ugyancsak cívisvárosi Lévai János, aki már sokadik sportágban próbálja ki magát.

Én lemaradtam az országos válogatóversenyről, de a tréningek során megvertem egy-két kiválónak számító birkózót, így azt mondták, mehetek én is a vébére”

– mondta Lévai a Naplónak.

Fordított a végén

– Az első meccsemet egy iráni ellen vívtam, a második körben pedig a későbbi győztes orosszal találkoztam. Ellene nem volt meg a kellő rutinom, csak a gyakorlatom, ugyanis legutóbb harminc éve birkóztam. Ezt követően a harmadik helyért léptem szőnyegre egy Franciaországban élő iráni versenyzővel szemben. Ő az utolsó tíz másodpercig vezetett 5–4-re, ekkor dobtam rajta egy négypontosat, és tussal fejeztem be a küzdelmet.

Úgy vélem, az első vébén egy bronzérem nem mondható rossz eredménynek”

– mondta Lévai János, aki többek között a grappling, a kempó és a szkander műfajában is kipróbálta már magát a legmagasabb szinten.

– Én a 46-tól 51 éves korig terjedő kategóriában szerepeltem, 88 kilóban. Ami a jövőt illeti, állok a kihívások elé a jövőben is, szeretnék világbajnoki címet szerezni birkózásban. Erre, ahogyan eddig is, Szabó Róbert grapplingedzőnél készülök majd a Warrior Gymben – mondta Lévai.

Végül a magyar csapat a három nap után egy arany-, két ezüst-, négy bronzérmet, valamint három 5. és egy 8. helyezést szerzett. Összesítésben a hatodik helyen végzett Magyarország.

TN


Debrecen - A bronzmeccsig jutott az Oroszországban megrendezett Veterán Kötöttfogású Birkózó Világbajnokságon a Debreceni Egyetem főgyógyszerésze. Buchholcz Gyula a nyári hazai sikerek után a világversenyen is értékes pontokat szerzett - olvasható az egyetem közleményében. 2008 után 2018-ban ismé...