Brit miniszterelnök: a Brexit előkészületei megkezdődtek

Róma – Az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépése megindult, de mindkét félnek időre van szüksége a kilépés legmegfelelőbb módozatának megtalálására – mondta Theresa May brit miniszterelnök az olasz kollégájával, Matteo Renzivel tartott római találkozót záró sajtótájékoztatón szerdán.

Theresa May hozzátette, semmilyen korábbi példa nincsen arra, hogy kilépés esetén milyen útvonalat kell követni, és milyen megállapodásokat kell aláírni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a brit kormány a Brexitből sikert akar kovácsolni. A római Pamphili-palotában tartott sajtótájékoztatón a brit miniszterelnök megjegyezte, hogy országa ezentúl is Európa részét képzi. Theresa May azt mondta, hogy a szigetországban élő olaszok és más EU-s állampolgárok jogai “érintetlenek” maradnak, ha ez a jog az EU-államokban élő briteket szintén továbbra is megilleti.

Az Egyesült Királyság EU-s kilépését Matteo Renzi szomorúnak és visszafordíthatatlannak nevezte kiemelve, hogy a Brexitnek időhúzás nélkül, “józan ésszel, meghatározott ütemben és egyértelmű útvonal” szerint kell zajlania.

Az olasz miniszterelnök szerint a Brexit a többi tagállamnak is feltette a kérdést, hogy miként képzelik el az EU jövőjét. Matteo Renzi kijelentette, éppen ezért 2017 döntő év lesz az EU történetében. Latin mondást idézve (ex malo bonum), Renzi hangsúlyozta, hogy most a bekövetkezett rosszból valami jót kell előteremteni.

A franciaországi Rouen közelében történt terrorista támadásról Theresa May kijelentette, hogy a “borzalmas támadás a terrorizmussal szembeni kihívás brutalitását” mutatta meg. Hozzátette, hogy az európai országoknak meg kell erősíteni titkosszolgálataik tevékenységét és az információk kölcsönös megosztását a polgárok védelmében. Hozzátette, hogy Európának többet kell tennie Líbiában, valamint az embercsempészettel szemben. A brit miniszterelnök elmondta, hogy London támogatja a római kormány által kidolgozott Migration Compact nevű migrációs javaslatcsomagot.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés