Brit katonasírokat gyaláztak meg Franciaországban

Élesen elítélte pénteken a francia államfő azoknak az ismeretlen vandáloknak a tettét, akik náci jelképeket festettek világháborús brit katonasírokra Franciaország északi részén.

Nicolas Sarkozy II. Erzsébetnek írt levelet, amelyben kifejezte felháborodását a történtek miatt.

A rendőrség bejelentése szerint rózsaszínű festékkel horogkereszteket, “SS” feliratokat mázoltak a tettesek legalább egy tucat brit katonasírra, és volt egy “sex” felirat is. A Loos-en-Gohelle-ben lévő katonatemető helyén volt az első világháború egyik nagy csatája 1915-ben.

A brit Nemzetközösség háborús sírokkal foglalkozó bizottsága azt közölte, hogy egy csoportot küldtek a helyszínre a sírok megtisztítása érdekében. A brit királynőnek írt levelében a francia elnök “felháborodását és megdöbbenését” fejezte ki a “visszataszító gyalázat” miatt.

“A leghatározottabban elítélem ezt a rémületes cselekedetet, és kérem, fogadja együttérzésemet, és minden francia együttérzését.” – írta Sarkozy, aki reményét fejezte ki, hogy elfogják a tetteseket, akik megkapják méltó büntetésüket.

Franciaországban számos sírgyalázás történt az elmúlt években. Meggyaláztak zsidó, muzulmán és német katonasírokat is. A francia hatóságok szerint a mostani akciónak nem volt politikai indítéka. A temetőben, ahol a vandálok jártak, több ezer első világháborús brit és néhány tucat kanadai katona nyugszik.

A temetőben van a “Dzsungel könyve” híres írója, Rudyard Kipling John nevű fiának sírja is. Az ő nyughelyét azonban nem festették össze a vandálok.

– Független Hírügynökség –