Brit EU-népszavazás – Varga Mihály: tiszteletben kell tartani a britek döntését

Budapest – Minden nép szuverén döntése, hogy milyen keretek között kívánja élni az életét, a briteknek is meg kell adni ezt a jogot és tiszteletben kell tartani döntésüket, mindazonáltal Magyarország örülne annak, ha Nagy-Britannia az Európai Unióban maradna – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy szakmai konferencia megnyitója után csütörtökön, Budapesten.

Kifejtette: a Nemzetgazdasági Minisztérium minden döntésre felkészül, Magyarországnak a külkereskedelmi kapcsolatokon keresztül kell vizsgálnia az esetleges kilépést. A szaktárca úgy látja, hogy a 4-4,5 milliárd eurós külkereskedelmi forgalom megszenvedné a Brexitet, de az orosz esethez hasonlóan arra kell felkészülni, miként lehet a károkat csökkenteni. Hozzátette: a kilépés pontos jogi procedúráját egyelőre nehéz látni, valószínűleg hosszabb folyamat lesz.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a gazdasági tárca felmérése szerint a Brexit mintegy 0,3 százalékkal fogná vissza a magyar gazdaság növekedését, tekintettel az erős magyar brit külkereskedelmi kapcsolatokra, de minden helyzethez lehet alkalmazkodni. Magyarország már van olyan erős pozícióban, hogy egy ilyen lépés következményeit is el tudja viselni, le tudja küzdeni – hangsúlyozta a miniszter.

– MTI –