extrém sportok

2020.07.13. 18:19

A sikerért át kell lépni a küszöböket

Szabó Péter szerint hozzájuk képest ma már jobb lehetősége van azoknak, akik a triált választják.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Látványos trükkök szemtanúi lehettek azok, akik július 5-én délután kilátogattak az Oláh Gábor utcai extrém sportpályán megrendezett első Nagyerdei Extrém Kerékpáros Nyílt Napra. A szervezők azzal a céllal hívták életre az eseményt, hogy bárki megismerkedhessen a különböző szakágakkal.

– Szeretnénk megmutatni Debrecennek, hogy milyen nagy tehetségek vannak itt – mondta a Naplónak Vígh Tamás, a Püspökladányi Atléták és Kerékpárosok Klubjának az elnöke, majd folytatta. – Célunk, hogy minél többen elkezdjék ezt a sportot, hiszen Debrecenben a Tócoskertben és Pallagon is nagyon magas színvonalú extrém parkok épülnek. Ezeknek a létesítményeknek nem szabad üresen állniuk majd, hanem meg akarjuk tölteni versenyzőkkel.

Hasznos gyakorlatok

Az extrém sport többi válfajai is megjelentek a hétvégi nyílt napon, a triál-kerékpározást, a BMX-ezést, a rollerezést és gördeszkázást is ki lehetett próbálni. – A tendencia azt mutatja, hogy nagyjából 6-7 éves kortól már el lehet kezdeni ezeket a tevékenységeket, ilyen kis korban nyilván jobban rámegyünk az egyensúlyfejlesztésre és a kerékpáros készségek javítására. Ezek hosszú távon is hasznosak a mindennapi közlekedésben. Nagyjából 9-10 évesekkel kezdünk specifikusan a triállal foglalkozni, amikor már emelik a bringa elejét, hátulját, és magasabbra is felmennek.

Vígh Tamás elmondta, hogy egyesületük a régi jégpálya helyén tart edzéseket, és biztosítanak kerékpárokat a foglalkozásokra. Így nem kell beruházniuk azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a sportágat.

Maguk pótolják az elemeket

A nyílt nap megálmodója, Szabó Péter triáledző elmondta, hogy az Oláh Gábor utcán a BMX-es egyesület fél éve dolgozik a pályájukon, nagyon szépen újítják az elemeiket, és elvileg a következő hónap elejére teljesen készen is lesznek. – A triál specifikusabb mint a BMX, nem rámpákon, hanem bizonyos természetes, vagy mesterséges akadályokon kell átjutni kéz- és lábletétel nélkül, alapvetően ez az egész sportágnak a lényege. Nálunk jelenleg raklapok, kábeldobok, gerendák és talpfák találhatóak meg, szerintem ezekkel viszonylag jól állunk. Azokat az elemeket, amik fából vannak természetesen bizonyos időközönként cserélnünk kell, de szerencsére meg tudjuk oldani magunknak. Van két tanulórész, ahol az edzéseket bonyolítjuk le, és van egy centrum, ahol a szenior és elit kategóriások gyakorolnak. Magyar viszonylatban szerintem jó lehetőségeink vannak. Fontos, hogy minden évben átrendezzük a terepet, hogy ne unjuk meg.

Tudatosabb tanulás

A tréner szerint 6-7 fő van, akik évek óta űzik ezt a sportot Debrecenben. A fiatalabbaknál már valamivel jobb a helyzet. – Olyan 12-14 ember az, akiket az utánpótlásba sorolhatok. Sikerült megnövelnünk a bázist annak ellenére, hogy az idei évben azért voltak nehézségek. Akik tavaly elkezdtek hozzánk járni, ők nagyon kitartóak. Rendszeresen, heti 2-3 alkalommal van kerékpáros edzésük, ennek köszönhetően gyorsan is fejlődnek. Ebben persze az is közrejátszik, hogy ők nem úgy tanulnak bringázni, mint ahogy mi régen. Annak idején leültünk, megnéztünk egy videót, és az alapján próbáltuk el­lesni a dolgokat. Én is, hogy benne vagyok ebben már tizenhárom éve, sokkal hatékonyabban át tudom adni a srácoknak, hogy mikor mire kell figyelni. Jóval tudatosabb így a tanulás folyamata, hogy élőben ott van valaki, és segít.

Kitartás

Szabó Péter szerint a biztonságos kerékpározás elsajátítása mellett sok pozitívumot adhat a triálozás egészen gyermekkortól kezdve. – Ajánlom akár lányoknak, fiúknak is ezt a sportot. Az elején alapvető egyensúlyos gyakorlatokat végzünk a gyerekekkel, kifejezetten ehhez épített pályákon. Ezek azt szolgálják, hogy később a szülő nyugodt szívvel engedje el őket iskolába, akár egyedül is. Egyébként a bringázás nagyon sok izmot megmozgat, ráadásul a triálbicikliken nincsen nyereg, úgyhogy a lábakon kívül a felsőtestet is igénybe veszi ez a tevékenység. Természetesen nemcsak fizikai, hanem mentális és jellembeli hatása is van ennek a sportnak. A kitartást és az akaraterőt fejleszti, folyamatosan nyomja a kezünket a kormány, át kell lépni bizonyos küszöböket a siker érdekében. Persze itt is úgy van, mint az életben, ha rossz formában van az ember, akkor is ugyanúgy menni és csinálni kell tovább, hogy átlendüljünk a nehézségeken.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában