Brexit – Tusk: a brit kiválás gondolata sajnos nem szűnt meg Johnson és Davis lemondásával

Brüsszel – Sajnálatát fejezte ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő délután, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépésének gondolata nem távozott együtt a londoni kormány lemondott tagjaival, azonban felvetette azt is, hogy talán még ez a lehetőség sincs teljesen kizárva.

Sajtótájékoztatóján Tusk hangsúlyozta, hogy “politikusok jönnek és mennek, az általuk okozott problémák azonban maradnak, márpedig a Brexit keltette felfordulás a legnagyobb probléma az EU-brit kapcsolatok történelmében”.

Hétfőn David Davis brit Brexit-ügyi miniszter, majd Boris Johnson külügyminiszter is lemondott a posztjáról, miután a kormány előző héten olyan javaslatcsomagot fogadott el, amely összességében szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az EU-val, mint azt a keményvonalas kilépéspárti tábor szeretné.

Erre reagálva az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy a brit kiválás ügye messze van még a megoldástól, akár Davis-szel, akár nélküle.

“Csak sajnálni tudom, hogy a Brexit gondolata nem távozott együtt Davis-szel és Johnsonnal. De… ki tudja?” – írta Twitter-bejegyzésében Tusk.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője korábban leszögezte, hogy Davis lemondása nem jelent problémát a brüsszeli testület számára, amely továbbra is kész a hét minden napján, a nap 24 órájában tárgyalni.

Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: “mi ezentúl is jóhiszeműen fogunk tárgyalni Theresa May miniszterelnökkel és a brit kormány tárgyalóival annak érdekében, hogy sikerüljön megállapodásra jutni”.

Bennfentes diplomáciai források szerint Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója egyébként is arról tájékoztatta nemrégiben a bennmaradó uniós tagországok vezetőit, hogy nem David Davist, hanem a brit kormányfő EU-ügyi főtanácsadóját, Olly Robbinst tekinti a valódi tárgyalópartnerének.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes főképviselője pedig a történtek kapcsán ismételten az egyeztetések felgyorsítását sürgette.

– MTI –Sporthírek