Magyarország

2008.04.04. 19:18

Harc a korrupció ellen

<p>A párt- és kampányfinanszírozás, illetve a közbeszerzések átláthatóbbá tétele a legsürgetőbb feladat a korrupció elleni küzdelemben - jelentette ki pénteki közös sajtótájékoztatóján Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter, és Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország Közalapítvány ügyvezető igazgatója.</p>

A megállapítást a közalapítvány vezetője egy 2007-ben készült kutatásra alapozza, amely a hazai intézményrendszert világította át. Alexa Noémi elmondta: a közbeszerzési pályázatok elbírálásának egyszerűbbé, és a pártfinanszírozás átláthatóbbá tétele nélkül tovább csökken a bizalom a közszereplőkkel és az állami szférával szemben. A korrupcióellenes reformok feltétele azonban az, hogy a javaslatok ne csak papíron létezzenek. A siker feltétele, hogy a politika is a javaslatok mellé álljon.

Draskovics Tibor a tavalyi évről készült jelentésről elmondta: a kormányzat 2007-ben is több lépést tett a korrupció felszámolása érdekében, idén pedig még ebben a hónapban benyújtják a közbeszerzési törvény módosítását. Az igazságügyi tárca a korrupcióellenes stratégia előkészítésébe bevonja a parlamenti pártokat és az Országos Érdekegyeztető Tanácsban is megvitatja a cselekvési tervet, amit hamarosan a kormány elé terjeszt - tette hozzá az igazságügyi és rendészeti miniszter.

A sajtótájékoztatón részt vett April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete is, aki hangsúlyozta: a korrupció visszaszorítása az ország versenyképességét hosszú távon növelheti, a kormánykiadások pedig csökkenhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!