Brexit – Takács Szabolcs: szoros EU-brit együttműködést kell kialakítani

Brexit – Takács Szabolcs: szoros EU-brit együttműködést kell kialakítani
© Fotó: Christopher Furlong/Getty Images
Brüsszel/Luxembourg – Szoros EU-brit együttműködést kell kialakítani a kiválást követően is, ahogy a kétoldalú kapcsolatokat is tovább kell fejleszteni – mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára Luxembourgban, az uniós országok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek tanácskozását követően magyar újságíróknak telefonon nyilatkozva pénteken.

Takács Szabolcs aláhúzta: le kell vonni a tanulságokat, hogy Nagy-Britannia lakossága miért gondolta ilyen nagy arányban, hogy jobb lesz nekik az unión kívül. El kell kezdeni egy mélyreható, közös gondolkodást azért, hogy megértsük, mi volt a britek fő problémája – vélekedett.

Arról tájékoztatott, hogy a tanácskozáson részt vevő brit uniós ügyekért felelős miniszter a bevándorlást nevezte meg az első számú problémának. Ennek kapcsán látták úgy a brit szavazók, hogy nem kaptak megnyugtató, meggyőző és az ő véleményüket is figyelembe vevő válaszokat.

A “hogyan tovább” részleteinek megbeszélése és kidolgozása a jövő héten esedékes állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának feladata lesz – mondta. Utalva David Cameron brit kormányfő pénteken bejelentett lemondására hozzátette: akkor lesz érdemes a kilépés feltételeiről tárgyalni, ha Nagy-Britannia részéről erős legitimációval bíró kormány tárgyal az európai uniós partnerekkel.

Takács Szabolcs arról is beszámolt, hogy a pénteki tanácskozás migrációs vitáján hangoztatott magyar álláspont szerint kiemelten kell foglalkozni a migráció kiinduló és tranzit országaival. Megállapodást kell kötni velük arról, hogy területükön jöhessenek létre az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok, az úgynevezett hotspotok annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére.

Akkor tud az Európai Unió együttműködni velük a kereskedelem, a befektetések, a vízum- és fejlesztéspolitika területén, ha ők is segítenek megoldani a migrációs válságot – hangsúlyozta az államtitkár.

Takács Szabolcs kiemelte: nem arra kell összpontosítani, hogy hogyan lehet kezelni, hanem arra, hogyan lehet megállítani a migrációt.

– MTI –