Brexit – Szakértő: a vezetők merev hozzáállása felgyorsítja az unió szétesését

Budapest – Ha az unió vezetői rossz következtetéseket vonnak le a brit népszavazás eredményéből, és továbbra is mereven az európai integráció erősítését szorgalmazzák, azzal csak siettetik az unió szétesését – mondta Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Lánczi Tamás felidézte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden kijelentette: sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó az unió és Nagy-Britannia között, amíg a szigetország nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét. Ezzel a sürgetéssel Junckerék erősnek mutatják magukat, pedig nyilvánvaló, hogy a Brexit gyengíti az EU-t. Az unió érdeke is az, hogy ne gyorsan, kapkodva menjen végbe a kilépés, hanem úgy, hogy a lehető legkisebb kárt okozza Nagy-Britanniában és az uniónak egyaránt – mondta.

Ha Brüsszel továbbra is hasonlóan mereven áll a brit kilépéshez, illetve általában az unióval szembeni elégedetlenség megnyilvánulásaihoz, akkor fel fog gyorsulni az unió szétesése – jelentette ki. Szerinte a Brexitből logikusan azt a tanulságot kellett volna levonni, hogy változtatni kell az eddigi működésen, át kell alakítani az unió belső döntéshozatalát, “lehet, hogy vissza kéne lépni kettőt az integrációból”. Brüsszelben azonban épp ellenkezőleg, a még keményebb integrációról és az Európai Egyesült Államok létrehozásának szükségességéről beszélnek – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy felmerült, Jean-Claude Juncker egészségügyi okokra hivatkozva lemond, Lánczi Tamás azt mondta: az, hogy az elsőszámú európai vezető nem tudta egyben tartani a közösséget, szerinte föl kell vessen személyi kérdéseket. Ha az Európai Bizottság elnöke lemondana, azt jelentené, Brüsszelben valamit megértettek abból, hogy komoly legitimációs válságban van az unió vezetősége, és ez elvezethetne egy majdani átalakuláshoz – fogalmazott.

– MTI –