Brexit – Porosenko: a népszavazás eredménye ellenére meghosszabbítják az Oroszországgal szembeni EU-szankciókat

Kijev – Petro Porosenko ukrán elnök pénteken reményét fejezte ki, hogy az európai uniós tagságról tartott brit népszavazás eredménye ellenére az EU meghosszabbítja a szankciók hatályát Oroszországgal szemben.

Az ukrán államfő a Facebook közösségi hálózaton közzétett kommentárjában úgy vélte: annak ellenére, hogy a referendumon az unióból való kilépést pártoló tábor győzött, Nagy-Britannia továbbra is részese lesz az egységes Európának, és változatlanul védeni fogja az európai értékeket.

“Véleményem szerint ma az elsődleges kihívás, ami előtt az Európai Unió áll, az, hogy miként találja meg az utat az euroszkeptikusok szívéhez annak érdekében, hogy ne legyen semmilyen esélyük az európai integráció ellenzőinek és bőkezű szponzoraiknak” – fogalmazott Porosenko.

Brüsszeli források szerint az EU-tagállamoknak az unióhoz akkreditált nagykövetei kedden állapodtak meg arról, hogy újabb hat hónappal, január végéig meghosszabbítják az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszországgal szemben hozott büntetőintézkedések hatályát. Ezt azonban még az uniós szakminisztereknek is jóvá kell hagyniuk.

Irina Herascsenko, az ukrán parlament alelnöke pénteki Facebook-bejegyzésében aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a brit népszavazás eredménye kedvezőtlen hatással lesz Ukrajna EU-integrációs kilátásaira. “Az EU-t a migrációs válság nehéz próbatétel elé állította, Európát +cunamiként+ öntötte el az euroszkepticizmus, nő a támogatottsága a radikális és populista pártoknak (az uniós tagállamokban)” – fejtette ki. Szerinte mindezek tovább késleltethetik azt, hogy Ukrajna megkapja az EU-tól a régóta várt vízummentességet.

Figyelmeztetett arra, hogy az unióban támadt megosztottság és a “félelem a holnapi naptól a Kreml vágyálmát teljesíti be”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának nem szabad feladnia, tovább kell haladnia az európai integráció útján, mert – mint mondta – az ország számára “egyszerűen nincs más irány”.

– MTI –