Brexit – Osztrák külügyminiszter: A britek döntése földrengésszerű

Bécs – Amennyiben az egyik legnagyobb uniós tagállam kilép az Európai Unióból (EU), “kő kövön nem maradhat”, a britek döntése földrengésszerű – adott hangot megdöbbenésének és meglepettségének Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az osztrák közszolgálati Ö1 rádióban pénteken.

Ugyanakkor kijelentette: az unió túlélheti mindezt. Sok változtatásra van szükség, mindezt pedig gyorsan és átfogó jelleggel kell véghezvinni – mondta a miniszter, és hangsúlyozta, hogy az EU megreformálásán “hideg fejjel” kell dolgozni.

Meglátása szerint sokan úgy vélik, hogy az unió a nagy és döntő témákban, mint a migráció és a menekülthullám, nem tud cselekedni. Kurz szerint meg kell oldani az unió a központi problémáját, a bevándorlás kérdését, és párbeszédet kell folytatni az intézményi feladatokról is.

Kurz arra is kitért, hogy amennyiben minden úgy folytatódik, mint eddig, nem zárható ki, hogy a brit népszavazás eredménye dominóhatást indíthat el. Az unió megváltoztatásán kell dolgozni, hogy hasonló szavazás ne ismétlődhessen meg egy másik tagországban – ismételte meg a tárcavezető.

– MTI –
hirdetés