Brexit – Michael Gove és Theresa May bejelentette indulását a miniszterelnöki tisztségért

London – Bejelentette indulását csütörtökön a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért – és így a miniszterelnöki posztért – Michael Gove igazságügyi miniszter, szembefordulva eddigi első számú szövetségesével, Boris Johnson volt londoni polgármesterrel. Ugyancsak bejelentette indulását Theresa May belügyminiszter, aki szerint London az idei év vége előtt nem fogja aktiválni a brit uniós kilépési folyamatot elindító mechanizmust.

Theresa May indulása várható volt, Gove bejelentése viszont meglepetés, mivel ő korábban azt mondta, hogy nem kívánja átvenni a miniszterelnöki tisztséget az ősszel távozó David Camerontól. Cameron múlt pénteken jelentette be távozási szándékát, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

Csütörtök délután várhatóan Boris Johnson is bejelenti, hogy indul a pártvezetői és miniszterelnöki tisztségért.

A Brexit-párti – vagyis a kilépésért kampányoló – tábor két frontembere Gove és Johnson volt, egymással szoros szövetségben irányítva a kampányt.

Gove csütörtöki nyilatkozatában közölte: eredeti szándéka az volt, hogy Boris Johnson miniszterelnökké választását segíti. “Vonakodva ugyan, de végül arra a következtésre jutottam azonban, hogy Boris nem képes arra a vezetői szerepre, és nem tudja azt a csapatot sem kiépíteni, amely az előttünk álló feladatok elvégzéséhez szükséges” – áll Gove nyilatkozatában.

Az igazságügyi miniszter nem részletezte, hogy mi késztette e következtetés levonására. Hangsúlyozta ugyanakkor: “nyílt és pozitív vitát” szeretne arról, hogy az Egyesült Királyság a népszavazás utáni időszakban merre induljon, és a következő napokban ismerteti erre vonatkozó tervét.

Theresa May, aki 2010 óta tölti be a belügyminiszteri tisztséget, nem sokkal Gove bejelentése után, a várakozásoknak megfelelően közölte, hogy ő is indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a miniszterelnöki posztért.

May – Johnsonnal és a Gove-val ellentétben – a brit EU-tagság fenntartását pártoló tábor tagja volt, de a népszavazás előtti kampányban nem vett részt aktívan.

Indulását bejelentő csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta: “a Brexit Brexitet jelent, a kampányt megvívtuk, a részvételi arány (a népszavazáson) magas volt, és a választók meghozták döntésüket”. Ezek után nem szabad kísérletet tenni arra, hogy Nagy-Britannia mégis az Európai Unió tagja maradjon, sem arra, hogy “a hátsó ajtón keresztül” visszatérjen az unióba, és nincs lehetőség újabb népszavazásra sem a kérdésről – mondta Theresa May.

Hozzátette: az ország az EU elhagyására szavazott, a kormánynak és a parlamentnek így az a kötelessége, hogy ezt végrehajtsa.

A belügyminiszter kijelentette azt is, hogy nem kell új választásokat kiírni a jelenlegi parlament megbízatásának lejárta, vagyis 2020 előtt, és nincs szükség vészhelyzeti költségvetésre sem.

Az EU-tagságról tartott népszavazás előtt George Osborne pénzügyminiszter kilátásba helyezte, hogy ha a többség a kilépésre szavaz, akkor ő pótköltségvetést nyújt be a várható gazdasági sokk hatásainak kivédésére.

Csütörtöki nyilatkozatában Theresa May hangsúlyozta, hogy véleménye szerint addig nem szabad aktiválni a kilépési folyamatot elindító mechanizmust, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amíg nem áll össze egyértelműen a brit kormány tárgyalási stratégiája. A belügyminiszter szerint ez azt jelenti, hogy az 50. cikkelyt London az idei év vége előtt nem fogja aktiválni.

– MTI –