Helyi közélet

2008.04.11. 15:19

Valami hiányzik

<p>Nagyon szeretem a Bartók rádióban a hétköznap háromnegyed tizenkettőkor elhangzó népzenei műsort. Autentikus, eredeti, s belefáradva az íróasztalom támasztásába, szinte felfrissülök.<BR /><B>Bényei József </B>jegyzete</p>

Nagyon hiányzik viszont az új koncepciójú rádió teljes műsorszerkezetéből a magyar műdal, a nóta. Ez nem lehet mulasztásos véletlen, csak tudatos döntés. Utoljára a legkeményebb ötvenes években szorult ki a műfaj a rádióból, nem fért össze a magyar nép ideológiai átnevelési szándékával. A magyar nép (nagy része) azonban szerette ezeket a nótákat, énekelte, hallgatta régi hanglemezekről, és egy-két vendéglőben, ahol elég bátor volt a prímás, hogy ezeket is játssza. És éltek még sokan akkor, akik emlékeztek rá, hogy a magyar rádió kezdeti fénykorában mekkora szerepet szánt ennek a műfajnak, hogyan váltak a rádió által népszerűvé zenekarok, énekesek, dalszerzők. Most megint a hét szűk esztendő jött el. Lehet, hogy van olyan regionális vagy kereskedelmi adó, ahol lehet magyar nótát hallgatni, de én azokat nem ismerem. A televízióban maradt valami a központi adókon is. A rádió nem enged a – mennyiből is? Én pedig csodálkozom. Hiszen a magyar nóták szövegét gyakran kiváló költők írták. (Pontosítok: jó muzsikusok kiváló magyar költők verseit zenésítették meg, s azok váltak szinte népdallá.)

Csak úgy kapásból néhány név: Petőfi Sándor, Heltai Jenő, Arany János, Gárdonyi Géza, Lévay József, Tóth Kálmán, Tompa Mihály és így tovább. Hogy a legkiválóbb operaénekesek énekelték és éneklik ezeket a dalokat, no, az sem mindegy (mondjuk Svéd Sándortól Tréfás Györgyig). Mi hát az ok? Sznobság? Nem hiszem, más zenei műfajokban nem sznobok a rádiós szerkesztők. Ízléskülönbség? Nos, a rádióhallgatók ízlése fölöttébb változatos.

Igaz, még egy műfaj hiányzik teljességgel az új rádió műsorából. A sanzon. A francia is, a magyar is. Reszkess, Edith Piaf, Ruttkay Éva, Domján Edit!

– Bényei József –

  • Rádióműsor
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában