Brexit – Juncker: nem kezdhetnek tárgyalásokat Nagy-Britannia kilépési szándékának bejelentése előtt

Brüsszel – Sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden az Európai Parlament (EP) rendkívüli plenáris ülésén.

Felszólalásában Juncker leszögezte, nem lenne elfogadható, ha a brit kormány megpróbálna bizonyos kérdésekben zárt ajtók mögött megállapodásra jutni, még mielőtt bejelentenék az ország hivatalos kilépési szándékát.

Elmondta, a Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazást követően figyelmeztette az uniós biztosokat és a bizottság főigazgatóit, hogy nem kerülhet sor titkos tárgyalásokra.

Juncker emellett a helyzet mielőbbi tisztázásra szólította fel Londont. “Nem engedhetjük meg magunknak ezt a bizonytalanságot” – mondta a brüsszeli bizottság elnöke, hozzátéve, hogy rendkívül szomorú a brit népszavazás eredménye miatt, de tiszteletben kell tartani.

“Nagyon súlyos órákat élünk, a brit referendum szárnyunkat szegte, de igyekszünk tovább repülni” – közölte Juncker, aki cáfolta a betegségéről szóló híreket. “Nem vagyok fáradt, nem vagyok beteg egyáltalán, itt vagyok, és utolsó lélegzetemig az egységes Európáért fogok harcolni” – hangsúlyozta.

Jeanine Hennis-Plasschaert, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia védelmi minisztere kijelentette, hogy a népszavazás fordulópontot jelent az Európai Unió és Nagy-Britannia életében egyaránt, ugyanakkor a felek remélhetőleg továbbra is együtt fognak működni partnerként és szövetségesként.

A tárcavezető szerint senkinek nem használ, ha hosszabb a politikai bizonytalanság időszaka, a brit kormánynak azonban szüksége van egy kis időre, hogy meghozza a szükséges döntéseket.

Az EP rendkívüli brüsszeli ülését az uniós tagságról kiírt brit népszavazás eredménye miatt hívták össze. A múlt héten tartott referendumon a szavazók közel 52 százaléka az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésére voksolt, mintegy 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

– MTI –
hirdetés